c S
Dnevne novosti

Slovenski ustavni suci vjerojatno u četvrtak o arbitražnom sporazumu

10.03.2010 07:46 LJUBLJANA, 9. ožujka 2010.(Hina) Slovenski Ustavni sud će se očitovati o tome je li slovensko-hrvatski sporazum o arbitraži u skladu sa slovenskim Ustavom, doznaje se u Ljubljani.
Na Ustavnom sudu su za Hinu potvrdili da će se ustavni suci sastati na sjednici, a prema prijedlogu dnevnog reda, koji na samoj sjednici još trebaju potvrditi, jedina točka sjednice je ocjena o ustavnosti sporazuma o rješavanju graničnog pitanja putem arbitraže, što su ga 4. studenog prošle godine u Stockholmu potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Taj je sporazum hrvatski Sabor je već ratificirao, dok se u Sloveniji postupak ratifikacije ne može nastaviti dok se o sukladnosti sporazuma s Ustavom ne izjasne ustavni suci. Tekst ustavnog sporazuma na provjeru u Ustavni sud dala je vlada premijera Boruta Pahora, želeći tako politički amortizirati kritike oporbe koja ustrajava u ocjeni da je arbitražni sporazum za Sloveniju slab, a s ustavnog vidika upitan.

Premijer Borut Pahor više je puta u zadnjih nekoliko mjeseci rekao da arbitražni sporazum smatra dobrim za Sloveniju i da on nije u suprotnosti s Ustavom, ali da je, nakon što pravorijek o tome dade Ustavni sud, moguće da se prije parlamentarne ratifikacije raspiše i savjetodavni referendum na kojemu bi se birači pitali treba li sporazum ratificirati ili ne.

Sudac izvjestitelj za arbitražni sporazum je ustavni sudac i nekadašnji diplomat dr. Ernest Petrič. Sjednice Ustavnog suda odvijaju se iza zatvorenih vrata, a ako se potvrdi dnevni red zasjedanja u četvrtak, pravorijek suda mogao bi biti poznat u kasnim popodnevnim satima, doznaje se u Ljubljani.