c S
Dnevne novosti

Belfast: Skupština odobrila povijesni ugovor o prijenosu ovlasti

10.03.2010 07:48 BELFAST, 9. ožujka 2010.(Hina/AFP) Sjevernoirska skupština odobrila je povijesni ugovor katolika i protestanata koji utire put prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast, što je posljednja etapa mirovnog procesa.
Za dokument je glasalo 88 zastupnika, a 17 je bilo protiv. Sjevernoirska unionistička stranka (UUP, manjina), sklona ostanku poluautonomne pokrajine u britanskom krilu, unaprijed je upozorila da će glasovati protiv dokumenta. Ugovor (Hillsborough deal) koji su početkom veljače, nakon teških pregovora, zaključili protestantski Demokratska unionistička stranka (DUP) i katolički Sinn Fein, predviđa da od 12. travnja puni nadzor nad policijom i pravosuđem u Sjevernoj Irskoj ima Belfast, a ne više London.

Britanski premijer Gordon Brown odmah je izrazio zadovoljstvo zbog zaključenja ugovora koji, po njegovim riječima, zauvijek okreće stranicu "desetljeća sukoba" i "onima koji bi htjeli povratak nasilja šalje poruku da će demokracija i snošljivost pobijediti". London je prošlog mjeseca najavio da će izdvojiti 800 milijuna funta (920 milijuna eura) za financiranje prijenosa ovlasti.

Ovo je pitanje bilo posljednja zapreka za punu provedbu mirovnog ugovora zaključenog na Veliki petak 1998. kojim je zaustavljen tridesetogodišnji sukob u kojemu je poginulo oko 3.500 ljudi.