c S
Dnevne novosti

Okrugli stol o jednakim pravima i mogućnostima muškaraca i žena

10.03.2010 07:44 ZAGREB, 8. ožujka 2010.(Hina) Zakonodavni okvir danas u Hrvatskoj pruža ženama jednaka prava i proklamatorsku ravnopravnost, dok u praksi, na tržištu rada, žene još uvijek zanemarivo sudjeluju svugdje gdje se odlučuje o moći i financijama, istaknuto je na okruglom stolu "Jednaka prava, jednake mogućnosti" koji je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo na Međunarodni dan žena.
"Što se tiče zakonodavnog okvira i jednakih prava stojimo prilično dobro, međutim kada je riječ o jednakim mogućnostima situacija nije ni blizu tako povoljna, što pokazuje slaba zastupljenost žena u uspješnim poduzećima i nacionalnom parlamentu", ustvrdila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.

S time se složila i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol istaknuvši lošu zastupljenost žena na svim razinama odlučivanja, kako u politici, tako i u poslovnom svijetu, odnosno svugdje gdje su moć i financije, iako imamo dobre zakone o ravnopravnosti i zaštiti od diskriminacije, koji su gotovo svi doneseni konsenzusom.

"Još uvijek nam predstoji onaj presudan korak s proklamatorske razine na stvarnu participaciju žena u odlučivanju od lokalne do nacionalne razine", poručila je Sobol podsjetivši da je Zakonom o ravnopravnosti spolova iz 2008. zacrtana participacija žena od 40 posto na svim razinama odlučivanja. Sobol nije zadovoljna ni 24-postotnom zastupljenošću žena u Hrvatskom saboru, jer se, kako je rekla, u proteklih deset godina udio žena u nacionalnom parlamentu povećao za svega dva posto.

Primijetivši da je nakon proteklih izbora, situacija na lokalnoj razini nešto bolja, istaknula je da žene i dalje uglavnom sudjeluju u gradskim i županijskim vijećima i skupštinama, dok ih u izvršnoj vlasti, i dalje gotovo pa i nema. Iako smo jedna od rijetkih zemalja koje imaju ženu na čelu vlade, uočljivo je mali broj žena na ministarskim funkcijama, na dužnostima županica, gradonačelnica i načelnica, rekla je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Dodala je i kako je slična situacija i u poslovnom svijetu gdje su 77 posto direktora muškarci. "Što je poduzeće veće i s većim prihodima, manje je žena u upravljačkoj strukturi", rekla je Sobol. Uzrok takvog stanja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik među ostalim vidi u lošem obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, koji nije usklađen s tržištem rada i dovodi do segregacije žena. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Tomislav Ivić istaknuo je pak kako ovakvim skupovima Ministarstvo tradicionalno obilježava Međunarodni dan žena kako bi se promotrili pomaci u stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca u RH.