c S
Dnevne novosti

Jurković: koncesije u primarnoj zaštiti ojačat će ulogu domova zdravlja

11.03.2010 07:12 ZAGREB, 10. ožujka 2010.(Hina), Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurković tvrdi da će uvođenje koncesija u primarnu zdravstvenu zaštitu ojačati ulogu domova zdravlja u organizaciji službe na lokalnoj razini a ni u kom slučaju ukinuti njihovu funkciju i privatizirati djelatnosti na uštrb kvalitetne skrbi o pacijentima, kao što je ocijenila predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.
Jurković je za Hinu kazao i da nisu istinite tvrdnje sindikalne čelnice po kojima se koncesija za obavljanje djelatnosti može dobiti bez ijednog upisanog pacijenta a da se istodobno prima određeni iznos mjesečne glavarine. "Da bi liječnik sklopio ugovor o koncesiji za HZZO-om on u startu mora imati 425 osiguranika ili 25 posto od standardnog broja osiguranika (1700), a u godini dana mora prikupiti minimalno 850 osiguranika ili gubi ugovor o koncesiji", pojašnjava Jurković.

Za to vrijeme liječnik prima 50 posto standarne glavarine što godišnje iznosi oko 160 tisuća kuna pa mu je prva godina zapravo probni rok u kojemu se mora dokazati pacijentima i HZZO-u. S obzirom da je u ugovor ugrađen i kolektivni ugovor, iz mjesečnog prihoda od 16-17 tisuća kuna mora isplatiti oko 9000 kuna brutto za plaću i doprinose za medicinsku sestru, 1250 kuna koncesijske naknade, režije te doprinos na svoju plaću, zbog čega mu na kraju ostaje minimalno sredstava, navodi Jurković.

Istodobno sve te troškove za liječnika koji nije koncesionar podmiruje dom zdravlja zbog čega on predstavlja financijski višestruko veće opterećenje za zdravstveni sustav. Jurković napominje da sustav koncesija, koji se primjenjuje u većini zemalja EU, nije obavezan za liječnika za razliku od zakupa koji je bio obvezan a koji kao model u svijetu ne postoji.

Koncesije raspisuje županija prema svojim potrebama pa Jurković navodi primjer Zagreba koji je odlučio da će 30 posto timova zadržati u javnoj službi. Pritom šest medicinskih timova (liječnik i medicinska sestra) koji nisu bili u zakupu ulazi u koncesiju a 23 tima se iz zakupa vraćaju u dom zdravlja.