c S
Dnevne novosti

HZZO novosti u ugovaranju primarne zdravstene zaštite

11.03.2010 07:18 ZAGREB, 9. ožujka 2010.(Hina), Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) doneseni su za novo ugovorno razdoblje do 2012. novi opći akti kojima je u djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, među ostalim, utvrđen novi minimalni i maksimalni broj osiguranih osoba za svakog doktora u ugovornom odnosu sa Zavodom.
Novina je i da će o djeci od rođenja do četiri godine skrbiti pedijatri, a, iznimno, ako nema pedijatra, doktori (opće) obiteljske medicine, stoji u  priopćenju HZZO-a. Određeno je da će pedijatrijski timovi imati manji standard, odnosno da će se kroz naredne tri godine počevši od 2011. standard postupno smanjivati za 50 djece po timu, što bi dovelo do toga da za tri godine standardni broj bude 850 djece u dobi do četiri godine.

Predviđeno je osnivanje Centara opće medicine i Centra dentalne medicine, putem kojih će zdravstvena zaštita i kućne posjete biti osigurane od 7 do 21 sat. Doktorima koji prvi put sklapaju ugovor s HZZO-om, a nalaze se na području gdje je mreža zdravstvene zaštite nepopunjena, pojednostavit će se ulazak u sustav ugovornih doktora.

Na sjednici je utvrđeno i kvalitetno rješavanje zamjena svih ugovornih doktora putem domova zdravlja, a osigurana su i sredstva za specijalizaciju za još pet pedijatara uz postojećih 50 te dodatne tri specijalizacije uz postojećih 42 u djelatnosti ginekologije, kao i za ostale djelatnosti neophodne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Novi bolnički proračuni omogućiti bolnicama kvalitetno provođenje zdravstvene zaštite u 2010. za sve osigurane osobe, priopćeno je.

Temeljem završnih računa bolnica utvrđeno je da su u 2009. prihodi bolnica od HZZO-a ("limiti", dopunsko zdravstveno osiguranje, transfuzijska medicina, posebno skupi lijekovi, transplantacijski i eksplantacijski postupci u bolnicama, intervencijska kardiologija i intervencijska neurologija, umjetne pužnice) veći za 800 milijuna kuna u odnosu na 2008, a to je omogućilo stabilno poslovanje i smanjenje duga bolnica za 70 milijuna kuna u odnosu na 2008.

Osim pravnih osoba, ubuduće će i fizičke osobe obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje elektroničkim putem moći obavljati prijave i odjave svojih zaposlenika.