c S
Dnevne novosti

Kosor: svi moramo biti spremni na odricanja

11.03.2010 07:17 ZAGREB, 10. ožujka 2010.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu kako je uvjerena da će Hrvatska, unatoč izuzetno teškoj situaciji, uspješno prebroditi krizu, naglasila da svi moraju biti spremni na odricanja, a onima koji Vladu prozivaju da nedovoljno "reže" izdatke poručila da "upru prstom" i ukažu na to što i koliko treba rezati.
Kosor je danas nazočila predstavljanju drugog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske", a nakon predstavljanja na pitanja novinara osvrnula se na zahtjeve za dodatnim rezanjima sredstava proračunskim korisnicima. Kosor je kazala kako s jedne strane postoji neprekidni pritisak "onih koji govore trebalo bi dodatno smanjiti, na primjer poticaje", a onda, kad ih Vlada smanji, svi odreda, pa i mediji, "graknu na vladu zašto je smanjila, odnosno da vlada mora apsolutno ispoštivati sve što je dogovoreno".

"To tako naravno ne može ići jer vlada je ta koja mora osigurati i plaće i mirovine i socijalna davanja i rodiljne naknade i doplatak za djecu i naknade za nezaposlene", rekla je Kosor i poručila svima koji kažu "treba dodatno rezati" da "upru prstom i kažu što i koliko".

Premijerka je pritom najavila da će Vlada "ovih dana" poduzeti još neke mjere za potporu gospodarstvu, da će se do kraja tjedna sastati s poslodavcima i vidjeti njihove prijedloge. "Ali ponavljam, u vremenima teške krize svi oni koji traže još neka dodatna odricanja neka i sami budu spremni na odricanja. Ne može se samo govoriti odrežite, ali ne meni. Budimo spremni na odricanja. I bez obzira na pesimiste mislim da ćemo ipak uspješno, apsolutno iznad vode dočekati 2010.", poručila je Kosor.

Navela je pritom da je Vlada kroz tri rebalansa proračuna već uštedjela oko 7 milijardi kuna, da je kroz zapovijed javnim poduzećima na strogu štednju dodatno ušteđeno 1,5 milijardi kuna, a u samoj su Vladi, dodala je, apsolutno svi troškovi svedeni na minimum. Smatra da su upravo Vladine mjere za pomoć gospodarstvu "optimistična vijest" jer će se njima, kako je naglasila, prema gospodarstvu sliti ukupno do 10 milijardi kuna.

Kosor je, na pitanje novinara, prokomentirala i ocjenu SDP-a saborskog zastupnika Slavka Linića koji smatra da nije sposobna provesti rezove, te da "Kosor mora otići". "Očito je netko poučio Linića da bi bilo dobra da po cijele dane govori, da mantra, 'Jadranka mora otići, Jadranka mora otići', i da će se to dogoditi. Međutim, onda otvori oči i vidi da je Jadranka još uvijek ovdje", kazala je Kosor i dodala kako Liniću "nikakvo izgovaranje te rečenice neće pomoći".

"Vlada na čelu sa mnom vrlo je odlučna u provedbi sva tri glavna svoja programa za ovu godinu - žestoko u borbi protiv krize i recesije, žestoko u borbi protiv korupcije i završetak pregovora za ulazak u EU. Bez obzira na to što Linić kaže", prokomentirala je premijerka.