c S
Dnevne novosti

MVPEI: Grabar-Kitarović pozvana na razgovor u Hrvatsku

11.03.2010 07:14 ZAGREB, 10. ožujka 2010.(Hina), Hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović bit će pozvana na razgovor u Republiku Hrvatsku radi daljnjih objašnjenja vezanih uz protupropisno korištenje službenog automobila, a također joj je naloženo vraćanje automobila u veleposlanstvo i njegovo korištenje u skladu s aktima MVPEI-a, te nadoknada neopravdanih troškova, priopćeno je u srijedu iz MVPEI-a.
MVPEI u priopćenju navodi da je odmah po saznanju o nedopuštenom praćenju, snimanju i objavi snimaka hrvatske veleposlanice te protupropisnog korištenja službenog automobila hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, proveo žurnu istragu u kojoj su sudjelovali predstavnici Tajništva, Samostalnog odjela za unutarnji nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu te Uprave za sigurnosnu analitiku, komunikacije i zaštitu.

Tom prigodom utvrđeno je kako je nedopušteno praćenje, snimanje i objavu snimaka provodio djelatnik sigurnosti koji je bio na mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu, što je isti i osobno potvrdio, navodi MVPEI. S tim u svezi, MVPEI je žurno uputio zahtjev za pokretanje postupka protiv navedenog djelatnika pred Službeničkim sudom, a zbog teške povrede službene dužnosti. Mediji proteklih dana navode da se radi o Ivanu Sariću, djelatniku VII. uprave.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u utorak je u izjavi novinarima u Zagrebu kazao kako će se "zatražiti žurni raskid ugovora s tom osobom kako ona više ne bi bila djelatnik Ministarstva, a ako to bude nužno, provest će se još neke radnje". Istraga je također pokazala nepropisno korištenje službenog automobila od strane veleposlanice Republike Hrvatske u SAD-u Kolinde Grabar-Kitarović, navodi se u priopćenju.

"Naime, veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović, uz službeni automobil hrvatskog Veleposlanstva marke Cadillac DTS s vozačem na raspolaganju 24 sata na dan, za sebe i svoju obitelj koristila je i drugi službeni automobil Toyotu Siennu.

Utvrđeno je kako je u razdoblju od 22. srpnja 2008. godine do 4. ožujka 2010. godine prijeđeno 47.778 kilometara, za što nije vođena evidencija korištenja propisana aktima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija", navodi se u priopćenju te dodaje da bi prihvaćanje takve prakse otvorilo mogućnost da svaki šef misije (81 diplomatsko-konzularno predstavništvo) ima dodatno službeno vozilo za sebe i svoju obitelj s plaćenim troškovima 24 sata na dan.

"Zbog toga će veleposlanica biti pozvana na razgovor u Republiku Hrvatsku radi daljnjih objašnjenja. Također joj je naloženo vraćanje automobila u Veleposlanstvo i njegovo korištenje u skladu s aktima Ministarstva, te nadoknada neopravdanih troškova", kaže se na kraju priopćenja.