c S
Dnevne novosti

Njemačka i Francuska razmišljaju o europskom monetarnom fondu

11.03.2010 07:11 ZAGREB/BERLIN, 10. ožujka 2010.(Hina), Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu, nakon sastanka s francuskim premijerom u Berlinu, rekla da uspostava "europskog monetarnog fonda" ne bi oslabila Međunarodni monetarni fond (MMF).
"MMF-u sigurno neće smetati ako jedna valuta, euro, svoje probleme riješava interno kao što to čine mnoge druge valute", rekla je Merkel, navodi njemačka novinska agencija dpa. "To danas ne možemo činiti u dovoljnoj mjeri a bilo bi pogrešno ako iz tog ne naučimo svoju lekciju", dodala je kancelarka nakon razgovora s Francoisom Fillonom.

Merkel je naglasila da bi europski monetarni fond mogao biti samo krajnja mjera, nakon sankcija, kako bi se spriječila pojava problema kakvi danas pogađaju Grčku. Takav fond, koji bi se mogao ustanoviti nakon promjena u postojećim sporazumima EU-a, mogao bi intervenirati ako nekoj državi prijeti nesolventnost, dodala je kancelarka.

Fillon je nakon razgovora s Merkel kazao kako je predloženi fond "zanimljiva" ideja koju bi trebalo brzo razmotriti. Ni on ne smatra kako bi takav fond bio u sukobu s MMF-om, navodi američka agencija Associated Press.Ranije je tijekom razgovora na berlinskom sveučilištu Humboldt Fillon također pozvao na snažnije gospodarsko upravljanje u Europskoj uniji.

"Moramo na raspolaganju imati odgovarajuće mjere kako bi mogli reagirati u slučaju gospodarskih ili financijskih teškoća u zemlji članici eurozone", rekao je Fillon.