c S
Dnevne novosti

Josipović: presuda hrvatskim generalima mora se odvojiti od politike

12.03.2010 07:16 ZAGREB, 11. ožujka 2010.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je u četvrtak odnose u regiji kao jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja, izrazivši nadu da presuda hrvatskim generalima neće utjecati na odnose sa Srbijom, jer Haški sud radi neovisno i njegovu će odluku svi u politici morati poštovati.
Gostujući u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku", predsjednik je komentirao nedavnu izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o eventualnim posljedicama oslobađanja generala Gotovine. Smatra kako to neće utjecati na Haaški sud, za koji "vjeruje da je neovisan i da se neće osvrtati na to što bilo tko iz politike misli".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da bi njega, za razliku od Tadića, veselilo oslobađanje generala Gotovine. "Mislim da se presuda hrvatskim generalima u Haagu, ma kakva ona bila, mora odvojiti od politike i da mi moramo raditi na dobrim odnosima", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Josipović je govorio i o svojim odnosima s Vladom, rekavši da on s Pantovčaka ne ruši Vladu, kako neki govore, već da joj svakoga dana pruža ruku suradnje. Međutim, Vladine najnovije poteze nije želio komentirati, niti se odrediti o tome je li sadašnja Vlada sposobna izvući zemlju iz krize. "Moja je zadaća surađivati s Vladom, a ne licitirati koliko je ona dobra ili loša", rekao je.

Istaknuo je samo kako pozdravlja spremnost Vlade da poduzme neke nepopularne mjere, ali i da očekuje još takvih poteza. "Vlada ima svoju dinamiku, a ja želim vjerovati da će sve biti dobro i da će Vlada, kako je obećala, moći ispunjavati sve svoje obveze iz proračuna", rekao je Josipović.

Za suradnju s premijerkom Jadrankom Kosor rekao je da još uvijek traže "modus vivendi" pa se događa da se ponekad preosjetljivo reagira na neke njegove poteze, kao što je slučaj s primanjem seljaka, iako je postupio, kako je istaknuo, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.