c S
Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud odgodio pravorijek o arbitraži

12.03.2010 07:17 LJUBLJANA, 11. ožujka 2010.(Hina), Slovenski ustavni sud završio je u četvrtak poslije podne sjednicu na kojoj je raspravljao o arbitražnom sporazumu između Slovenije i Hrvatske, no nije donio pravorijek o tome je li on u skladu s ustavom, priopćio je glavni tajnik ustavnog suda Erik Kerševan.
Za sada nije poznato kad će slovenski ustavni suci odlučiti o pravorijeku. Iduća sjednica ustavnog suda sazvana je za za idući četvrtak, javila je slovenska agencija STA, ali dnevni red zasjedanja još nije objavljen.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u četvrtak poslije podne nije želio komentirati što očekuje od pravorijeka i što će nakon toga slijediti. Upitan o zasjedanju ustavnog suda, koji je na dnevnom redu imao samo raspravu o arbitražnom sporazumu, Pahor je rekao da nipošto ne želi komentirati to pitanje, sve dok ustavni sud ne donese svoj pravorijek.

Slovenska vlada uputila je krajem prošle godine u parlament zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma što su ga 4. studenoga u Stockholmu potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor, ali je istodobno od ustavnih sudaca zatražila pravorijek o tome je li tekst sporazuma u skladu sa slovenskim ustavom.

Prije nego što ustavni suci objave o tome svoj pravorijek, ne može se pokrenuti postupak ratifikacije arbitražnog sporazuma, niti nastaviti inicijativa da se on dade na referendum.

Vlada se u slučaju referenduma zauzima za savjetodavni referendum čiji bi rezultat uvažila, dok oporba koja se rezolutno protivi potvrdi arbitražnog sporazuma prijeti tzv. naknadnim zakonodavnim referendumom kojim bi se i već ratificirani sporazum mogao poništiti.