c S
Dnevne novosti

HUP: ukidanje stope kriznog poreza donosi višestruke koristi

12.03.2010 07:18 ZAGREB, 11. ožujka 2010.(Hina), Ukidanje stope kriznog poreza od dva posto imat će višestruko pozitivne učinke kao što je i uvođenje kriznog poreza imalo višestruko negativne učinke, izjavio je za Hinu predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak.
HUP pozdravlja najavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor o ukidanju stope kriznog poreza od dva posto na primanja od tri do šest tisuća kuna od 1. srpnja ove godine, kaže Kuštrak.

"Pozdravljamo tu odluku, to je dobar potez i očekujemo da će uslijediti i drugi odlučni potezi", rekao je Kuštrak. Upitan treba li ukinuti i stopu kriznog poreza od četiri posto na primanja veća od šest tisuća kuna, odgovorio je da "i to treba brzo doći na dnevni red".

Premijerka Kosor je ukidanje stope kriznog poreza od dva posto najavila na sjednici Vlade  te izvijestila da je odluka o pokretanju izmjena Zakona o posebnom porezu donesena danas na užem kabinetu Vlade i da će se operacionalizirati u sljedećim danima i tjednima.

Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke uvedene su dvije stope kriznog poreza - dva posto na primanja od tri do šest tisuća kuna te četiri posto na primanja veća od šest tisuća kuna, a obračunavaju se na cjelokupan iznos primanja.

Prihodi državnog proračuna od posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke, po stopama od 2 i 4 posto, mjesečno su na razini od oko 205 milijuna kuna.