c S
Dnevne novosti

Kosor najavila ukidanje stope kriznog poreza od 2 posto

12.03.2010 07:22 ZAGREB, 11. ožujka 2010.( Hina), Od 1. srpnja ove godine ukinut će se stopa kriznog poreza od 2 posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna, najavila je u četvrtak na sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor.
Ta će se odluka o pokretanju izmjena Zakona o posebnom porezu, donesena danas na užem kabinetu, operacionalizirati u sljedećim danima i tjednima, kazala je Kosor.

"Želimo da to bude dodatni poticaj potrošnji i onom tračku otpimizma u Hrvatskoj koji nam je svima potreban i za kojeg ima razloga", istaknula je premijerka. Zahvalila je svim građanima koji su pokazali razumijevanje u trenucima kad je Vlada donijela "tešku odluku" o uvođenju kriznog poreza.

Kosor vjeruje da će odluka o ukidanju 2 posto kriznog poreza biti dobro primljena među poduzetnicima i Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Naglasila je da će Vlada i dalje dosljedno provoditi svoj program, te ponovila tri glavna stupa rada - pomoć gospodarstvu, beskopromisna borba protiv korupcije, te završetak pregovora s EU kako bismo najkasnije početkom sljedeće godine potpisali predpristupni ugovor. 

Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke uvedene su dvije stope kriznog poreza - dva posto na primanja od tri do šest tisuća kuna, te četiri posto na primanja veća od šest tisuća kuna, a obračunavaju se na cjelokupan iznos primanja.