c S
Dnevne novosti

Sastanak župana na Bjelolasici: zajednički do novca iz fondova EU-a

15.03.2010 07:31 BJELOLASICA, 12. ožujka 2010.(Hina) Na Bjelolasici se održava sastanak župana i županijskih razvojnih agencija svih županija kako bi se hrvatske regije pripreme za privlačenje novaca iz fondova Europske unije te kako bi se uspostavila bolja suradnja na projektima razvoja.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božo Pankretić rekao je na sastanku da je u bazu projekata ministarstvo dosad zaprimilo 640 projekata te da se na sljedećih tisuću radi. Iako je njihova vrijednost procijenjena na desetak milijarda eura, Pankretić je rekao da se županije ne smiju bojati međusobne konkurencije, nego moraju surađivati jer je jedini realan strah da se do 2012. i 2013. godine ne načini dovoljan broj kvalitetnih programa.

"Tada će nam biti stavljeno na raspolaganje dvije milijarde i 205 milijuna eura za projekte razvoja prometa, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti, razvoja ljudskih potencijala i razvoja upravnih kapaciteta, ali taj novac neće sjesti ministru Šukeru u proračun, nego će ga biti moguće povući samo uz dobre projekte", dodao je Pankretić. Kako bi pokazao koliko je Europskoj uniji važno da uspostavi što ujednačeniji razvoj među članicama, iznio je podatak da Europska unija izdvaja 37 posto novca u regionalne fondove. Posebice je istaknuo da nas Europska unija po kvaliteti projekata i vrednuje kao potencijalnu članicu.

Važno je da projekti iz programa IPA, kojima se sada financiraju Karlovac, Slavonski Brod, Drniš, Knin i Sisak, budu realizirani po svim pravilima Europske unije uz poštovanje rokova jer tako, rekao je, "gradimo rejting i za pristupanje Europskoj uniji i za privlačenje novca". Predsjednik Zajednice županija i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić predložio je da se tri hrvatska regionalna predstavništva u Bruxellesu spoje te da Ministarstvo regionalnog razvitka osigura više novca za potporu županijskim razvojnim agencijama kako bi za godinu-dvije završile što više projekata koji bi bili prihvaćeni u fondovima Europske unije.

Ravnatelj Uprave za integralni regionalni zavod Ivo Žinić predstavio je bit zakona o regionalnom razvoju i podzakonskih akata koje tek treba prihvatiti kako bi zakon bio operativan. Državni tajnik za regionalni razvoj Karlo Gjurašić istaknuo je govoreći o nacionalnoj strategiji regionalnog razvoja da dosadašnji modeli brige za ujednačeniji razvoj Hrvatske nisu dali željene razvojne rezultate, nego su samo uklonjene posljedice rata. Ubuduće će se uloženi novac kroz modele demografske obnove za privlačenje investitora i osnutak regionalnih klastera i slično vrednovati svake tri godine po postignutim rezultatima. Samo će uspješni modeli opstati, a neuspješni će se ugasiti ili mijenjati.

Karlovački župan Ivan Vučić kao domaćin skupa i njegov inicijator u ime statističke regije "Panonska Hrvatska" rekao je kako je najvažnije da se radi na zajedničkim regionalnim i međuregionalnim projektima jer ni magistralni vodovi ni prometnice ni drugi projekti ne smiju imati općinske, gradske ni županijske granice. Na skupu su predstavljeni i Tehnološki - inovacijski centar "Međimurje", Jadranski holistički sustav zaštite od požara i Plovni put panonske Hrvatske.