c S
Dnevne novosti

Srbija: Tadić i dalje uvjetuje dolazak na regionalni forum u Sloveniji

15.03.2010 07:34 SUBOTICA, 14. ožujka 2010.(Hina) Predsjednik Srbije Boris Tadić ponovio je poslije razgovora s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyom u Novom Sadu stajalište da će Srbija sudjelovati na regionalnom forumu na Brdu kod Kranja ako predstavnici Albanaca s Kosova dođu na skup u skladu s načelima UN-a, odnosno rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN, prenijeli su srbijanski mediji.
Tadić je poručio da se integritet Srbije ne smije dovoditi u pitanje na međunarodnim forumima, ni na implicitan ni na eksplicitan način. "Ti principi nisu izmjenjivi. Srbija neće sudjelovati ni na jednom međunarodnom forumu na kome se ne poštuju principi UN", rekao je Tadić. Do susreta s mađarskim kolegom u Novom Sadu došlo je na kraju trodnevna boravka predsjednika Mađarske u Vojvodini.

Laszlo Solyom u Srbiju je došao na poziv stranke mađarske manjine, Saveza vojvođanskih Mađara, u povodu 15. ožujka, njihova nacionalnog blagdana posvećenog revoluciji 1848-49. godine. Po završetku boravka mađarski predsjednik ocijenio je da je odnos Srbije prema manjinama "za primjer", ističući posebno kulturnu autonomiju koju one uživaju. "Raduje nas činjenica da u Srbiji manjine uživaju kulturnu autonomiju i da ovdje, za razliku od nekih drugih država gdje žive mađarske nacionalne manjine, nije pravnim aktima zabranjena uporaba materinjeg jezika i školovanje djece na materinjem jeziku", rekao je predsjednik Solyom.

Laszlo Solyom svoje je sunarodnjake u Vojvodini posjetio i koncem prošle godine kako bi im dao potporu za upis u birački popis mađarske manjine koji je potom uspješno okončan.