c S
Dnevne novosti

Brax: Finska se ne protivi otvaranju poglavlja o pravosuđu

16.03.2010 07:32 ZAGREB, 15. ožujka 2010.(Hina) Finska se ne protivi da Hrvatska otvori poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava, ali traži da svi zahtjevi budu ispunjeni, izjavila je u Zagrebu finska ministrica pravosuđa Tuija Brax nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivanom Šimonovićem koji je otvaranje tog poglavlja najavio za svibanj.
"Ne protivimo se otvaranju pregovora o tom poglavlju, ali tražimo da se ispune svi zahtjevi", kazala je Brax koja je potvrdila da je na sastanku sa Šimonovićem "čula mnogo dobrih vijesti". Istaknula je da stajalište Finske prema Hrvatskoj nije ništa drugačije nego prema punopravnim članicama i bivšim kandidatima iz razloga što pitanja poput ljudskih prava i vladavine zakona shvaća vrlo ozbiljno.

"Jednostavno morate biti strogi u pogledu tih pitanja", dodala je. Ministar Šimonović je svoju gošću podrobno izvijestio kako teče reforma hrvatskog pravosuđa, s naglaskom na "učinkovitost i nepristranost" i izrazio zadovoljstvo što Finska smatra da je Hrvatska "na pravom putu". Glede otvaranja poglavlja 23 u pristupnim pregovorima s EU, kazao je da je "realno očekivati da će biti otvoreni u svibnju".

"Do kraja godine ćemo morati pokazati praktične rezultate", rekao je ministar Šimonović. Šimonović i Brax su također razgovarali i o učinkovitosti javne ovrhe, po čemu je Finska poznata kao jedna od najuspješnijih zemalja u svijetu, a hrvatski ministar je najavio da će se promijeniti ovršni zakon. Do kraja dana dvoje ministara još očekuju razgovori o besplatnoj pravnoj pomoći, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i suradnje s ICTY-em, oko čega Finska još uvijek gaji određene dvojbe.

Brax se osvrnula i na globalnu gospodarsku krizu koja, kako je istaknula, potiče porast gospodarskog kriminaliteta. Poručila je da sve zemlje EU-a, ali i Hrvatska, mogu tu puno pomoći primjenom tzv. metode Al Capone, tj. da se slijedi trag novca kako bi ga se vratilo.