c S
Dnevne novosti

Susret Tadić-Josipović još nije u planu, u pripremi Cvetkovićev posjet Zagrebu

17.03.2010 07:29 BEOGRAD, 15. ožujka 2010.(Hina) Susret hrvatskog predsjednika Ive Josipovića s njegovim srbijanskim kolegom Borisom Tadićem još nije u planu, ali se zato uveliko priprema posjet srbijanskog premijera Mirka Cvetkovića Zagrebu, doznaje dnevnik "Danas" u dobro obaviještenim političkim krugovima.
Posjet koji bi, navodi se, trebao prethoditi susretu na najvišoj razini, očekuje se ovog proljeća, najkasnije u prvoj polovici godine. Uz podsjećanje kako je prije točno godinu dana tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader posjetio Beograd, taj beogradski list navodi kako je Cvetkovićev posjet Zagrebu zapravo uzvratan, te da je koncepcija pripreme njegova posjeta takva da podrazumijeva "bitne a ne manifestacijske korake".

Kako je objašnjeno, to znači da je u prvom planu rad na tzv. otvorenim pitanjima, s namjerom da se neka pokušaju što konkretnije rješavati, dok pitanja granice i tužbe zasad nisu na dnevnom redu, ali se ne isključuje da ipak budu stavljena na razmatranje. Cvetkovićev posjet trebao bi također uspostaviti određenu ravnotežu kad je riječ o političkom dijalogu dvije države, budući da je predsjednik Tadić na nedavnom sastanku u Ptuju u sklopu nove srpsko-hrvatsko-slovenske trilaterale započeo "asimetričnu komunikaciju" s premijerkom Kosor (šef države s predsjednicom vlade), piše "Danas".

Upravljanje tim procesom u sklopu odnosa između Srbije i Hrvatske ostaje, međutim, i dalje u rukama Tadićeva tima, piše list dodajući kako Tadićev tim tako ima glavnu ulogu i u pripremi Cvetkovićeva posjeta. Karakteristično je da je ne samo premijerov kabinet nego i srpska diplomacija u tom poslu stavljena na sporedni kolosjek i imat će tek servisnu ulogu, dok će, neovisno od Cvetkovićeva posjeta, trilaterala Tadić -Kosor-Pahor nastaviti funkcionirati u uspostavljenom formatu, i prvi njen naredni sastanak održat će se u Zagrebu, navodi beogradski list.