c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje 17. sjednicu

17.03.2010 07:35 ZAGREB, 16. ožujak 2010.(Hina) Hrvatski sabor će početi 17. sjednicu koja će, uz stanku za uskrsne blagdane, trajati do konca travnja.
Na predloženom dnevnom redu sjednice je 30-tak točaka, među kojima je i prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova, koji je Vlada u saborsku proceduru uputila po hitnom postupku. Po predloženom zakonu, država bi kupnju prvog stana ili prodaju manjeg, a kupnju većeg stana, poticala sa 100 do 300 eura po četvornom metru, ovisno o cijeni stana, na najduži rok otplate zajma od 30 godina i uz maksimalan poček otplate od 20 godina.

Zajmovi bi se odobravali do kraja 2011., kamata bi bila 2 posto godišnje za vrijeme počeka koji može biti do 20 godina, a za razdoblje otplate kamata bi bila 5 posto godišnje. U Vladi očekuju da bi se, nakon usvajanja zakona, do kraja godine moglo prodati tisuću stanova, ukupne vrijednosti 664 milijuna kuna, a za potporu treba osigurati 100 milijuna kuna.

Nakon utvrđivanja dnevnoga reda, Sabor sutra, uobičajeno, zasjedanje nastavlja aktualnim prijepodnevom, koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja članovima Vlade. Popodnevni bi dio zasjedanja trebao započeti raspravom o nekoliko oporbenih zakonskih prijedloga, među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o rokovima plaćanja obveza državnih i javnih poduzeća, državnog proračuna i drugih državnih institucija.

U cilju sprječavanja rastuće nelikvidnosti u državi, SDP predlaže da se zakonom utvrde rokovi u kojima se moraju podmiriti obveze - za državna i javna poduzeća te poduzeća s najmanje 25 posto udjela države taj bi rok bio 60 dana, a za državni proračun i druge državne institucije 30 dana.