c S
Dnevne novosti

EK danas dostavila Vijeću EU-a pismo vlade RH o brodogradilištima

18.03.2010 07:29 BRUXELLES, 16. ožujak 2010.Hina Europska komisija je proslijedila zemljama članicama Europske unije pismo hrvatske vlade, u kojem je navela nekoliko mogućnosti koje bi mogla poduzeti u slučaju neuspjeha drugog natječaja za privatizaciju brodogradilišta, izjavio je dužnosnik Komisije zadužen za Hrvatsku.
"U dogovoru s hrvatskom vladom to smo pismo, u kojem su navedene neke opcije, dostavili zemljama članicama Europske unije, koje će to sada proučavati", rekao je šef odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Dirk Lange.

Lange je u utorak sudjelovao na pripremnom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji će se održati 29. i 30. ožujka u Zagrebu. Lange nije rekao o kakvim se opcijama radi, a na pitanje daje li Komisija nekim od tih opcija prednost pred drugima, odgovorio je da je "jedini zahtjev koji Komisija ima da Hrvatska poštuje europsko zakonodavstvo o državnim potporama".

Europska je komisija još 22. veljače preporučila Vijeću EU-a, to jest zemljama članicama, otvaranje pregovora s Hrvatskom u poglavlju Tržišno natjecanje, za što je uvjet bio raspisivanje natječaja za privatizaciju brodogradilišta. Upitan postoje li izgledi da se to poglavlje otvori na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u travnju, Lange je rekao da to ovisi o zemljama članicama. "Teško je očekivati otvaranje u travnju, ovisit će o tome što će reći zemlje članice. Ne mogu to isključiti, ali ni zajamčiti", rekao je Lange.

Lange je rekao da bi Hrvatska do kraja španjolskog predsjedništva, koje završava 30. lipnja, mogla otvoriti preostala tri poglavlja i zatvoriti pregovore u devet poglavlja. Poglavlja koja bi se mogla zatvoriti u prvoj polovici ove godine su: sloboda kretanja roba, porezi, prometna politika, javne nabave, sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, ribarstvo, pravda, sloboda i sigurnost, okoliš i financijski nadzor. U slučaju da se takav scenarij ostvari, što je prema Langeu "prilično optimistično", Hrvatskoj bi za vrijeme belgijskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine ostalo zatvoriti sljedeća poglavlja: poljoprivreda i ruralni razvoj, regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, financijske i proračunske odredbe, pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje, sloboda kretanja kapitala i vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

"Europska komisija je zadovoljna dosad postignutim napretkom. Zatvaranje pregovora do kraja ove godine je moguća, ali vrlo zahtjevna zadaća. Lopta je na hrvatskoj strani igrališta", rekao je Lange, ističući da su ključni preostali izazovi u području vladavine prava i javnoj upravi. U područje vladavine prava spadaju pitanja koja se odnose na borbu protiv korupcije, organizirani kriminal, poštovanje manjinskih prava, uključujući povratak izbjeglica, procesuiranje ratnih zločina. "To su pitanja bitna za poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, koje će sasvim sigurno bit zatvoreno među zadnjim poglavljima", rekao je Lange, dodajući da u tom poglavlju ostaje ključna puna suradnja s Haškim sudom. Lange je naveo da iz Hrvatske stižu "ohrabrujući znakovi" u području borbe protiv korupcije, gdje je uspostavljen potrebni zakonodavni okvir i sada je potrebno pokazati da uspostavljeni sustav daje rezultate. Također je istaknuo odlučnost premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića u tom području. Kao drugi veliki izazov koji stoji pred Hrvatskom do zatvaranja pristupnih pregovora je poboljšanje javne uprave, posebice upravljanje sredstvima iz europskih fondova. "Hrvatska treba uspostaviti zdrav sustav za upravljanje i nadzor" trošenja novca iz europskih fondova, rekao je Lange.

Lange je najavio da će Komisija već u travnju Vijeću EU-a podnijeti izviješće o tome kako Hrvatska ispunjava obveze u poglavljima koja su već zatvorena. To je osobito važno jer se tako skraćuje vrijeme između tehničkog završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora.