c S
Dnevne novosti

Solyom predložio trilateralni sastanak s Josipovićem i Tadićem

19.03.2010 07:30 BUDIMPEŠTA , 16. ožujka 2010.(Hina) Mađarski predsjednik Laszlo Solyom rekao je u Budimpešti da je hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću iznio inicijativu o organizaciji trilateralnog susreta Mađarske, Hrvatske i Srbije, te da je predsjednik Josipović tu inicijativu prihvatio.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravio je u jednodnevnom posjetu Mađarskoj, koji je započeo razgovorima sa svojim domaćinom, mađarskim predsjednikom. Mađarski predsjednik je nakon sastanka s Josipovićem pojasnio da ta trilaterala ima određenu tradiciju, budući da su se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, srbijanski predsjednik Boris Tadić i on sastali već u Kopačkom ritu, gdje su pokrenuli određena politička pitanja.

"Prije tri dana bio sam u Vojvodini, tamo sam se sreo s predsjednikom Tadićem. Mislio sam da je vrijeme obnoviti tu inicijativu i siguran sam da će predsjednik Tadić prihvatiti", rekao je Solyom na konferenciji za novinare nakon susreta s Ivom Josipovićem. Hrvatski predsjednik je naglasio kako su suradnja i sigurnost u regiji, te dobrosusjedski odnosi jedan od glavnih ciljeva koje Hrvatska želi ostvariti u vanjskoj politici, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Zagreb i Budimpešta dijele zajednički pristup regionalnoj politici.

"Upravo zato su važne inicijative poput ove, koju je iznio mađarski predsjednik i ja je, naravno, pozdravljam", rekao je Josipović.