c S
Dnevne novosti

Kosor: jedinstvenost i konstituitivnost budućnost BiH

19.03.2010 07:31 ZAGREB, 16. ožujka 2010.(Hina) Hrvatska zagovara jedinstvenu BiH s tri konstitutivna naroda, ali uvijek će biti zainteresirana za sudbinu Hrvata u toj susjednoj državi, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.
"Jedinstvenost i konstitutivnost vidimo kao budućnost Bosne i Hercegovine... i naravno da je RH zainteresirana za Hrvate u BiH", rekla je Kosor. Također je poručila da Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH. "Podupirat ćemo, sada kao stalna članica NATO-a, članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu i činit ćemo što možemo kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU", kazala je premijerka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio se hrvatskoj premijerki na potpori i izrazio nadu da će granica između Hrvatske i BiH ubrzo postati granica Europske unije s BiH. Također je najavio da bi BiH u travnju mogla pristupiti Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP). Ocijenivši odnose dviju zemalja izrazito prijateljskim, poručio je da očekuje dodatno snaženje odnosa između dviju zemalja na gospodarskom planu. "Treba ukinuti barijere za protok robe... RH je naš najvažniji vanjskotrgovački partner", kazao je Špirić.

Na pitanje o najavama koje se mogu čuti iz Republike Srpske vezano uz odcjepljenje, Špirić je odgovorio da "revolucionarna rješenja ne stanuju u BiH", te da na RS ne treba gledati kao na "opasnost za BiH". Kosor i Špirić će se ponovo sastati već u subotu, na međunarodnoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Brdu kod Kranja. Kosor je izjavila da se nada da će "svi koje očekujemo na toj konferenciji i nazočiti".