c S
Dnevne novosti

Ustavni sud: obrtnici su povlašteni jer ne odgovaraju cjelokupnom imovinom

19.03.2010 07:33 ZAGREB, 17. ožujka 2010.(Hina) Obrtnici su u povlaštenu položaju u odnosu na ostale poduzetnike jer im je neustavnom odredbom zakona o obrtu omogućeno da za obveze nastale u obavljanju svog posla odgovaraju samo imovinom unesenom u obrt, a ne svom imovinom koja uključuje i privatnu, kao što je to slučaj s ostalim poduzetnicima, jednoglasno su zaključili ustavni suci koji su zakonodavcu odredili rok da do sredine srpnja ispravi tu nejednakost.
Suci su utvrdili da je osporenom zakonskom odredbom dovedena u pitanje jednakost pravnog položaja na tržištu svih poduzetnika te da se neopravdano pogoduje obrtnicima fizičkim osobama, posebice u odnosu na trgovce pojedince koji, kao i trgovačka društva, odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom, pa i privatnom, dok obrtnici odgovaraju samo "unesenom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta". Stoga su ukinuli osporenu odredbu zakona o obrtu koja je, kako je rečeno na sjednici suda, otvarala mogućnost zlouporaba i izbjegavanja obveza obrtnika te vrlo često nemogućnošću vjerovnika da od propalih obrtnika naplate tražbine.

Sudac Miroslav Šeparović ustvrdio je kako je riječ o očitoj pogrešci zakonodavca koji bi do 15. srpnja, kad današnja odluka o ukidanju osporenog zakona o obrtu stupa na snagu, trebao zakonski izjednačiti položaj obrtnika i ostalih poduzetnika. Šeparović je pritom kazao kako nitko ne brani obrtnicima koji žele ograničiti svoju odgovornost da osnuju društvo s ograničenom odgovornošću.

Ustavni suci su jednoglasno odlučili i da je ustavna odredba belomanastirskog statuta, po kojoj tamošnje gradsko vijeće, a ne gradonačelnik imenuje i razrješava članove upravnih vijeća javnih ustanova i skupština trgovačkih društava u vlasništvu grada. Sud je utvrdio da zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne propisuje tijelo nadležno za ta imenovanja, već je prepušteno jedinicama lokalne samouprave da to propišu svojim statutima, a hoće li općinska ili gradska vijeća i županijske skupštine tu ovlast dati predstavničkom tijelu ili općinskom načelniku, gradonačelniku, to jest županu, stvar je njihove odluke.