c S
Dnevne novosti

Vlada: ukidanjem niže stope od plaćanja posebnog poreza oslobođeno 2,35 milijuna građana

19.03.2010 07:40 ZAGREB, 18. ožujka 2010.Hina U svrhu snaženja hrvatskog gospodarstva i povećanja potrošnje, Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene dvaju zakonskih prijedloga kojima će od plaćanja niže stope posebnog poreza na plaće, mirovne i druge primitke sveukupno biti oslobođeno 1,295 milijuna zaposlenih i 1,06 milijuna umirovljenika.
"Nadam se da će ta odluka pomoći snaženju gospodarstva i povećanju potrošnje", kazala je premijerka Jadranka Kosor predstavljajući izmjene Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke i Zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke. Navela je da bi prema tom prijedlogu, od 1. srpnja od plaćanja posebnog poreza bilo oslobođeno 720 tisuća zaposlenih i 190 tisuća umirovljenika.

Do sada je od plaćanja tzv. kriznog poreza bilo oslobođeno 870 tisuća umirovljenika i 575 tisuća zaposlenih. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker naveo je da će nakon ukidanja niže stope još 310 tisuća zaposlenih, te 34 tisuće umirovljenika plaćati višu stopu od 4 posto posebnog poreza. Vlada je ukidanje niže stope najavila na prošlotjednoj sjednici, a Kosor je danas kazala kako je samo uvođenje posebnog poreza bila iznimno teška i bolna odluka koju je Vlada morala donijeti prošle godine kako bi se što ravnomjernije podijelio teret krize.

Zahvalila je svima koji su pokazali razumijevanje za tu mjeru, posebno građanima "koji su prihvatili činjenicu da je u Hrvatskoj teška situacija i da pokušavamo što ravnomjernije podijeliti teret krize".

Potpredsjednik Vlade Šuker naglasio je da je uvođenje posebnog poreza pripomoglo stabilizaciji javnih financija u prošloj godini, te izrazio nadu da će se "uskoro moći razgovarati o ukidanju i druge, više stope posebnog poreza". Od 1. kolovoza 2009. do 17. ožujka 2010. od posebnog poreza u državni je proračun prikupljeno sveukupno 1,67 milijardi kuna. Vlada je danas pokrenula i postupak za sklapanje sporazuma s vladom BiH o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja na koridoru Vc kojim se Budimpešta preko Slavonije i BiH povezuje s lukom Ploče. Okvirna cijena izgradnje mosta je 300 milijuna kuna, a Hrvatska i BiH u financiranju sudjeluju u jednakom omjeru (50 posto).

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta naglasio je važnost mosta u sklopu dovršenja autoceste na Paneuropskom koridoru Vc (Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče). Ugovorom se uređuje i izgradnja priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc, a sam most duljine 660 metara najvažniji je objekt na dionici od Sredanaca do Osijeka. Prema ugovoru, mosta bi trebao biti sagrađen najkasnije do kraja 2012. godine.

Vlada je donijela i uredbu o osnivanju Partnerskih vijeća statističkih regija, a ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić naglasio je da se vijeća osnivaju u svrhu ravnomjernijeg razvoja hrvatskih regija i zemlje u cjelini. Osnivaju se tako tri Partnerska vijeća - za Središnju i Istočnu (Panonsku) Hrvatsku, Sjeverozapadnu Hrvatsku i Jadransku Hrvatsku. Vijeća će, kao savjetodavna tijela, imati zadaću definiranja zajedničkih prioriteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te predlaganja razvojnih projekata na razini statističkih regija. Projekti koje će predlagati, rekao je Pankretić, trebali bi se financirati iz fondova EU.

Vlada je donijela i uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za ovu godinu kojom se, u svrhu lakše i bolje naplate, za nautičare uvodi plaćanje vinjetom. Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o humanitarnoj pomoći kojim se, uz ostalo, uređuje evidencija svih pravnih osoba koje prikupljaju, kao i oni koji primaju humanitarnu pomoć.