c S
Dnevne novosti

Josipović: cilj prve turneje jačanje europskih pozicija Hrvatske

20.03.2010 07:00 ZAGREB, 17. ožujka 2010.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je glavni cilj njegove prve vanjskopolitičke turneje, tijekom koje je posjetio Sloveniju Austriju i Mađarsku, bio jačanje europskih pozicija Hrvatske.
"Želja mi je bila da upoznam državnike tih zemalja, da im prenesem poruke moje i politike Republike Hrvatske koja je apsolutno europska i da potvrdim njihovu potporu Hrvatskoj na putu u EU", rekao je Josipović u Dnevniku Plus HTV-a.

Prijedlog mađarskog predsjednika Laszla Solyoma za održavanjem trojnoga sastanka predsjednika Hrvatske, Srbije i Mađarske nazvao je ponudom i inicijativom, a ne posredovanjem u odnosima između Zagreba i Beograda. "I bez toga će biti kontakata, ali dobro da takve regionalne inicijative postoje", rekao je Josipović. Dodao je da još nema konačne potvrde da će srbijanski predsjednik Boris Tadić sudjelovati na najavljenom sastanku šefova država i vlada balkanskih zemalja u subotu u Brdu kod Kranja u Sloveniji. On sastanak ocjenjuje vrlo vrijednom inicijativom premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora.

"Bilo bi dobro da se on održi i da bude novi početak u odnosima u jugoistočnoj Europi", istaknuo je hrvatski predsjednik. Upitan je li taj sastanak na tragu teze nekih skeptika da nas Europa radije želi vidjeti u balkanskom savezu, a ne u svome dvorištu, Josipović je rekao da to apsolutno nije točno. "Hrvatska je na europskom putu, u dogledno će vrijeme ući u EU, ali je isto tako Hrvatskoj i cijeloj Europi cilj da cijela regija bude regija stabilnosti i mira. To podrazumjeva napredak i ulazak svih susjednih zemalja sutra u EU i, ako to budu željele, i u NATO", rekao je Josipović.

Predsjednik je, na novinarski upit, odgovorio da mu najviši slovenski dužnosnici nisu prigovorili zbog protivljenja Arbitražnom sporazumu o rješenju graničnog spora izmedu Hrvatske i Slovenije i smatra da je to dobar primjer kompromisa. "Svatko tko je legalist poštivat će taj sporazum i poštivat ću ga i ja i mislim da je to prepoznato", istaknuo je Josipović i ocijenio da je susret u Ljubljani prepoznat kao prekretnica u hrvatsko-slovenskim odnosima.

Složivši se da ulazak u EU nosi stanoviti gubitak suvereniteta, Josipović je ipak izrazio uvjerenje da je većini političkih subjekata i građana u Hrvatskoj jasno da dijeljenje nekih nadležnosti i poslova s EU-om može donijeti samo napredak u gospodarskom i civilizacijskom smislu. "Osim toga, onaj tko je nezadovoljan uvijek može izaći iz EU-a, vidimo da još nitko nije izašao i vjerujem da neće ni Hrvatska", istaknuo je.