c S
Dnevne novosti

Fuele: ako je Srbiji stalo do pristupa EU, Unija će joj u tome pomoći

20.03.2010 07:01 BEOGRAD, 17. ožujka 2010.(Hina) Povjerenik za proširenje Europske Unije Štefan Fuele je, nakon sastanka s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem u Beogradu, izjavio kako je EU spremna pomoći Srbiji u pristupu EU, ukoliko joj je Srbija zaista odlučna pristupiti.
Fuele je kao dva strategijska cilja Srbije na putu europskih integracija istaknuo da ona treba zadržati postojeći pozitivan trend u procesu reformi te da treba krenuti u novu fazu procesa europskih integracija.Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Cvetkovićem europski povjerenik ukazao je na potrebu nastavka reformi i suradnje s Haaškim sudom te nužnost regionalne suradnje, uključujući i suradnju s Kosovom.

Cvetković je izrazio očekivanje da će u svibnju početi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kako bi krajem 2010. ili početkom 2011. Srbija dobila status kandidata za članstvo u Uniji.Tijekom sastanka, po riječima Cvetkovića, razgovarano je i o pronalaženju tehničkog rješenja koje bi omogućilo da Kosovo kao statusno neutralno sudjeluje na međunarodnim skupovima.

Nakon sastanka s Cvetkovićem, Fuele se susreo s podpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, s kojiim je razgovarao o europskim integracijama Srbije, regionalnoj suradnji i sudjelovanju Srbije u izradi obuhvatne strategije EU za dunavsku regiju.Također je razgovarano o inicijativi za stvaranje tehnološkog fonda za "zapadni Balkan", koja ima potporu većine zemalja u okružju, priopćeno je iz Đelićeva ureda.

Posjetom Beogradu, u okviru koje bi se tijekom večeri trebao susresti sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem te ministrima u srbijanskoj vladi, Fuele je počeo turneju po zemljama zapadnog Balkana u okviru koje bi, po najavama, trebao posjetiti Podgoricu, Tiranu, Sarajevo i Prištinu.