c S
Dnevne novosti

Josipović: spreman sam podržati Vladu u bolnim rezovima

20.03.2010 07:04 ZAGREB, 17. ožujka 2010.(Hina) Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da je spreman stati iza premijerke Jadranke Kosor i Vlade u bolnim rezovima i nepopularnim mjerama budući da sadašnju Vladu smatra dovoljno stručnom i sposobnom.
"Spreman sam stati iza Vlade u svim nužnim mjerama i vjerujem da će ona poduzeti sve ono što je potrebno", rekao je Josipović u Dnevniku plus HTV-a odgovarajući na pitanje može li premijerka računati na njegovu potporu u rezanju subvencija, socijalnih naknada, davanja i braniteljskih mirovina.

"Naravno, ako mjere ne budu dobre, ja ću ih i kritizirati", dodao je predsjednik. Odbacio je nagađanja da se formiranjem gospodarskog savjeta miješa u resor Vlade rekavši kako se, po Ustavu, predsjednik Republike brine i o stabilnosti sustava koja je danas usko povezana s gospodarskim pitanjem. Govoreći o svom gospodarskom savjetu, rekao je da je riječ o širokom forumu ljudi koji drže ključeve hrvatskog gospodarstva, te da će mu uskoro kao kontrapunkt osnovati vijeće za socijalnu pravednost u kojemu će biti sindikalni predstavnici i osobe koje se brinu o socijalnoj osjetljivosti. "Ta dva foruma će osiguravati da iz Ureda predsjednika dolaze uravnotežene inicijative", rekao je Josipović.

Odgovarajući na kritike zbog smanjenja svoga osiguranja, rekao je da mjere za koje se odlučio proizlaze iz sigurnosnih procjena i tradicije demokratskih zemalja koje ne pretjeruju u tome. "To nije pitanje komfora, želim afirmirati načelo 'minimum potrebnoga' u sigurnosnoj zaštiti koju su procijenili stručni ljudi", rekao je predsjednik. Međutim, propustom u sustavu ocijenio je što su detalji o njegovom i premijerkinom osiguranju izašli u javnost. S tim je u vezi, rekao je, pokrenuta istraga, što mu je danas potvrdio i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Josipović je najavio i da će uskoro biti objavljeni rezultati istrage o umiješanosti paraobavještajnog podzemlja u predsjedničku kampanju. Govoreći o ustrojstvu svoga ureda, rekao je kako je postavio vrlo visoke kriterije u postavljanju svojih savjetnika izloživši ih na samom početku sudu i kritici javnosti.

Na novinarsko pitanje vrzmaju li se po Uredu i savjetnici bivšeg predsjednika koji sada nemaju posla, kako pišu neki mediji, odgovorio je kako svi koji su ostali u Uredu su ili raspoređeni na druge poslove, ili ih je on zadržao na bivšim funkcijama, te da nitko nije u Uredu bez zaduženja. Smatra i da za primopredaju u Uredu nije potreban poseban zakon jer bi, rekao je, svaki predsjednik morao moći urediti svoj ured po svojim kriterijima i odlukama.

Za prijedlog izmjena izbornog sustava, kojim bi se povećala politička odgovornost, a po kojemu se zastupnici ne bi birali s lista koje kroje stranačke nomenklature, nego izravno, rekao je kako nam treba više političke odgovornosti, ali i da smatra da to ne mora nužno biti vezano uz izborni sustav. Ponovio je kako i dalje daje čvrstu potporu antikorupcijskoj kampanji jer bez nje, kako je rekao, nema europske Hrvatske. Istaknuo je i kako je zadaća svakoga tko obnaša visoke državne dužnosti da na tome ustraje.