c S
Dnevne novosti

Matulović-Dropulić: kupac sam bira stan

22.03.2010 07:31 ZAGREB, 18. ožujka 2010.Hina Hrvatski je sabor završio raspravu o vladinu modelu poticanja prodaje stanova, a ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić odbila je oporbena tumačenja da će se poticati isključivo prodaja stanova koji su navedeni u "ocjeni stanja" na početku predložena teksta, objasnivši kako će se poticati prodaja svih stanova koji se uklapaju u zakonske kriterije.
"Baš smo blesavi što smo to uopće napisali, ali ovo je samo ocjena stanja i ni u jednom zakonskom članku nismo napisali da se moraju kupiti baš ti stanovi", kazala je ministrica. Objasnila je da je vlada, u skladu s najavama da će se donijeti mjere potpore različitim gospodarskim granama pa i građevinarstvu, od Hrvatske gospodarske komore (HGK) zatražila da provede anketu među građevinarima kako bi utvrdila koliko je uopće novoizgrađenih, a neprodanih stanova.

HGK je dostavila anketne rezultate, koji su ušli u "ocjenu stanja", ali to ne znači da će se poticati samo prodaja tih stanova. Ako netko nađe stan koji je dovršen do donošenja zakona, ima uporabnu dozvolu i uklapa se u cijenu koju je propisao zakon, poticat će se i prodaja tog stana, objasnila je ministrica. "Upravo to je najvažnija razlika između ovog modela i POS-a, da kupac sam može izabrati stan", naglasila je.

Ministrica je odbacila tvrdnju Nenada Stazića (SDP) da se zakonom želi pogodovati građevnim tvrtkama povezanim s pojedinim članovima vlade. U tim je Stazićevim riječima Matulović-Dropulić "pročitala" optužbu na svoj račun, budući da jedino ona među ministrima ima udio u građevnoj tvrtki, i to u IGH. Istaknula je kako IGH ne ulazi u zakonske kriterije jer nema licenciju za izvođenje radova. Ministrica je odbacila i tvrdnju da će se zakonom pogodovati nekim građevnim tvrtkama "jer ih samo nekoliko ima licenciju", navevši da je u Hrvatskoj čak 6000 licenciranih tvrtaka. Branko Bačić (HDZ) najavio je da će amandmanom zatražiti da se na kamate na zajam za kupnju stanova ne obračunava PDV, a takvo su rješenje u raspravi pozdravili i drugi HDZ-ovi zastupnici.