c S
Dnevne novosti

Josipović o registru branitelja

23.03.2010 07:31 LUKOVDOL, 21. ožujka 2010.(Hina) Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da se s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da se inicijativa o objavi registra branitelja razmotri u Vladi i da to pitanje ne otvara frontu između njega i premijerke.
"To nije nikakva nova fronta, nego početak suradnje na nečemu što očekuje cijela hrvatska javnost rekao bih, a branitelji posebno", rekao je predsjednik Josipović odgovarajući u Lukovdolu na pitanja novinara otvara li inzistiranjem na objavi registra branitelja novu frontu s premijerkom.

"Ja ne mislim da je to neka posebna fronta. Razgovarao sam s gospođom Kosor, ona brine o zaštiti osobnih podataka. Naš je dogovor bio taj da se o inicijativi, koju su branitelji forsirali, treba razmotriti u Vladi - mogućnost objavljivanja, koji bi to podaci bili dostupni a koji ne bi", rekao je Josipović. Objavljivanje registra branitelja nedavno je bila tema Josipovićeva sastanka sa Savjetom Predsjednika Republike za ratne veterane, a mediji su prenijeli jučer izjavu Josipovićeva savjetnika za branitelje umirovljenog brigadira HV-a Predraga Freda Matića da branitelji traže objavu tog registra i da on treba biti dostupan na internetskim stranicama.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je nedavno kako osobno nema ništa protiv da se objavi Registar hrvatskih branitelja, ali i upozorila kako najprije treba promijeniti zakonsku regulativu, budući da je registar popis osobnih podataka i da bi, kako joj je protumačeno, svaki branitelj morao dati osobno odobrenje za njihovu objavu.