c S
Dnevne novosti

Predsjedništvo EU-a traži da čelnici odobre instrument pomoći Grčkoj

23.03.2010 07:33 BRUXELLES, 22. ožujka 2010.Hina Španjolsko predsjedništvo EU-a zatražilo je da čelnici Unije na svom summitu krajem ovoga tjedna odobre instrument financijske pomoći Grčkoj, izjavio je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.
"Ovo je važan trenutak za budućnost EU-a i eura. Učinit ćemo sve što možemo da se uspostavi povjerenje i pokaže solidarnost koju Grčka zaslužuje zbog mjera koje je donijela vlada Georgea Papandreua", izjavio je Moratinos po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se sastali u Bruxellesu.

Grčki premijer George Papandreu prošli je tjedan zatražio da čelnici EU-a na svom summitu ovoga tjedna prihvate dogovor o instrumentu financijske pomoći, kazavši da bi u suprotnom mogao zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ako izostane potrebna potpora Europske unije. On je pritom dodao da Grčka ne traži financijsku pomoć koju bi plaćali njemački, francuski ili talijanski porezni obveznici nego političku potporu kako bi mogla financirati svoje dugove kreditima po prihvatljivim kamatama.

To je također zatražio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Mi ne možemo više produljivati sadašnju situaciju. Ne želim nagađati hoće li biti financijskog doprinosa Međunarodnog monetarnog fonda. Važno je dogovoriti se o instrumentu euro-zone. Pozivam čelnike da se dogovore o tom instrumentu što je prije moguće", rekao je u četvrtak Barroso. Tim se izjavama povećava pritisak na Njemačku koja je još uvijek nije spremna nedvosmisleno se izjasniti u prilog pomoći Grčkoj. "Za sada ne vjerujem da Grčkoj treba novac, a to je nedavno potvrdila i gčrka vlada. Zbog toga ne savjetujem da izazivamo turbulencije na tržištu, stvarajući lažna očekivanja od predstojećeg summita", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu njemačkim medijima.

Izbjegavanje Berlina da se jasno odredi prema pomoći Grčkoj neki promatrači tumače činjenicom da se u svibnju u saveznoj državi Sjevernoj Rajni Vestfaliji održavaju izboru za gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat, na kojima bi vladajuća koalicija mogla izgubiti većinu u tom domu.