c S
Dnevne novosti

Danas "gužva" na zagrebačkom Županijskom sudu

24.03.2010 07:37 ZAGREB, 23. ožujka 2010.(Hina) Gužva na zagrebačkom Županijskom sudu, tako bi se mogao najaviti dan u kojem bi trebala početi suđenja dvojici bivših veleposlanika Nevenu Jurici i Jovanu Vejnoviću, nastaviti se "afera kamioni" i postupak protiv optuženih za ubojstvo Ive Pukanića te objaviti nepravomoćna presuda bivšem saborskom zastupniku HNS-a Srećku Ferenčaku u "slučaju nanbudo".
Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u u New Yorku Neven Jurica pred sucem Ivanom Turudićem očitovati će se o USKOK-ovoj optužbi da je 2007. i 2008. zlouporabio položaj i ovlasti jer je za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca. Tereti ga se i da je to pokušao prikriti pa je navodno lažirao troškove reprezentacije. Jurica brani se da nije imao namjeru stjecanja nezakonite dobiti i tvrdi da je dug prema državi u cijelosti vratio, štoviše i preplatio 21 tisuću dolara. Jurica je lani u srpnju zatražio razrješenje, a s dužnosti je opozvan u rujnu.

Njegov kolega bivši hrvatski veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović u isto će se vrijeme sutra u 9 sati pred sucem Sinišom Plešeom morati suočiti s USKOK-ovom optužbom da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je od 2006. do 2008. djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtki nabavio više od pet tisuća litara alkohola, čija je konzumacija i prodaja u toj sjevernoafričkoj islamskoj zemlji zabranjena. Bivši diplomat, pak, tvrdi da nije učinio ništa protuzakonito jer je uvoz alkohola uobičajen u diplomatskim krugovima, a njegova braniteljica je na pripremnom ročištu uoči suđenja sucu predala dokumente iz osam zapadnoeuropskih država koje postupaju na sličan način. Vejnović je razriješen sredinom veljače ove godine.

Na sudu na Zrinjevcu se nastavlja suđenje šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića, a očekuje se preslušavanje snimki uhićenja Slobodana Đurovića, optuženog da je bio veza između neposrednih izvršitelja i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam koji je, prema optužnici, za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura.

U nastavku suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću u aferi kamioni svjedočiti će zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za planove i resurse Slavka Barića.

Nepravomoćnu presudu bivšem saborskom zastupniku HNS-a Srećku Ferenčaku u "slučaju nanbudo" u 14 sati će izreći sudac Zdravko Majerović. Predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta Ferenčaka tereti se da je sa suradnikom Petrom Turkovićem zlouporabio položaj i ovlasti te zaradio više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta. Oni su, naime, od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu. U svojim obranama optuženi su odbacili sve što im se stavlja na teret ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili. Presuda u ovom slučaju trebala je biti donesena još sredinom rujna prošle godine, no sudsko vijeće odlučio je ponovno otvoriti glavnu raspravu zbog prikupljanja dodatnih dokaza.