c S
Dnevne novosti

Zagreb: osmi sastanak Regionalnog centa za ravnopravnost spolova jugoistočne Europe

25.03.2010 07:26 ZAGREB, 23. ožujka 2010.(Hina) U 10 godina postojanja Regionalnog centra za ravnopravnost spolova (Gender task force) u svih 12 zemalja regije postignut je napredak u smanjenju rodne nejednakosti te osnaženo javno djelovanje žena, o čemu govori i podatak da je parlamentarna zastupljenost žena od prosječno sedam posto 1999. danas skočila na prosječno 18 posto, istaknuto je na osmom sastanku centra koji se održava u Zagrebu.
Predstavnici vlada, nevladinih ženskih udruga, sindikata i poslovnog sektora iz zemalja jugoistočne Europe raspravit će o dosadašnjem radu u kojem su sve zemlje prihvatile konvenciju te donijele zakon i druge institute iz područja ravnopravnosti spolova. Ujedno će biti govora o prioritetima u budućnosti, posebice vezanim uz ekonomsko osnaživanje žena i njihov položaj na tržištu rada.

Hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik smatra da će u vremenu recesije i gospodarske krize, kada će se zbog otvaranja novih radnih mjesta ići na ruku poslodavcima, biti potrebno ojačati mehanizme zaštite ravnopravnosti žena putem kolektivnih ugovora (KU). "Sasvim je sigurno da će popuštanje poslodavcima dovesti do smanjenja prava a to će dovesti u pitanje sigurnost zaposlenja", kazala je Lukač Koritnik.

Njezin ured analizirao je odredbe 120 važećih kolektivnih ugovora koje uređuju jednakost spolova, dostojanstvo i pravo na jednaku plaću muškaraca i žena te je zaključeno da se u tom području "malo postiglo". Tako se u 21 kolektivnom ugovoru o tim pravima govori samo načelno dok ih 58 dodatno uređuju, pri čemu je najboljim ocijenjen kolektivni ugovor za zaposlene u srednjim školama jer predviđa i dodatnu zaštitu u slučaju uznemiravanja. U dva kolektivna ugovora je naglašena zabrana diskriminacije prilikom zaposlenja, u sedam se uređuje jednakost plaća za žene i muškarce, a samo u 11 uređuje rad na određeno vrijeme, istaknula je Lukač Koritnik.

Inače, skup koji se održava u hotelu Dubrovnik i u Hrvatskom saboru, na početku su napustile predstavnice Kosova jer skupu nisu priznate pod imenom Republika Kosovo nego kao UMNIK Kosovo. Izvršna direktorica Mary Ann Rukavina Cipetić objasnila je to time što je GTF dio Regionalnog vijeća za suradnju, koje se rukovodi odredbama Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.