c S
Dnevne novosti

Rasmussen: NATO otvoren za primanje BiH, no ona mora provesti reforme

26.03.2010 07:30 SARAJEVO, 23. ožujka 2010.Hina Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u Sarajevu kako u Alijansi nema dvojbi oko toga da Bosna i Hercegovina treba postati njezinu punopravnom članicom, no istaknuo je kako tome moraju prvo prethoditi nužne reforme. povijesti".
Rasmussen je istodobno osudio pozive predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika na pregovore o "razdruživanju" unutar BiH. "Pozivam sve strane da zaustave nacionalističku retoriku i osiguraju da BiH ostane jedinstvena zemlja", kazao je Rasmussen odgovarajući na pitanje novinara kako komenitira Dodikovu izjavu kojom je u ponedjeljak prvi put otvoreno sugerirao kako je u BiH vrijeme za "mirni razlaz".

Rasmussen je u Sarajevu boravio zajedno s veleposlanicima zemlja-članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), a s članovima Predsjedništva BiH razgovarali su o zahtjevu te države za primanje u Akcijski plan za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica na putu ka punopravnom članstvu u Alijansi.Vlasti BiH očekivale su kako će ministri vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a na sastanku u Tallinu 22. travnja razmatrati i možda odobriti primanje BiH u MAP.

Fogh Rasmussen je, međutim, u utorak potvrdio kako "vrata Alijanse ostaju otvorena za BiH", no naznačio je kako su očekivanja za primanje u MAP za sada nerealna, jer BiH još mora provesti nužne reforme. "Moramo vidjeti napredak u reformama", kazao je glavni tajnik NATO-a. Objasnio je kako se to ne odnosi samo na vojna pitanja, nego i na promjene izbornog zakona kako bi se taj dokument uskladio s presudom Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio kako postojeće izborno zakonodavstvo u BiH krši ljudska i građanska prava pripadnika manjinskih naroda. Rasmussen je potvrdio kako bi za NATO bilo važno i to da BiH konačno donese odluku o slanju dodatne postrojbe u Afganistan koja bi se pridružila snagama ISAF-a. "BiH će dobiti MAP kada napravi potreban napredak u reformama", zaključio je Rasmussen.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je kako je jasno opredjeljenje vlasti te države za punopravnim članstvom u NATO-u te da se tome protive "samo oni koji ne žele opstanak države BiH".Komentirajući Dodikov poziv na "razdruživanje", Silajdžić je kazao kako je to dio istog plana kojim se BiH u ratu "pokušavala uništiti topovima, a sada se to čini preko mikrofona".

"Onaj kome nije dobro u BiH može iz nje otići, no ne može ništa uzeti u BiH. To treba biti jasno", bio je oštar Silajdžić dodajući kako su svi oni koji govore o dezintegraciji BiH "potpuno izvan