c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: Nova Hrvatska lokalna i regionalna samouprava

26.03.2010 07:31 ZAGREB, 23. ožujka 2010.(Hina) Stvaranjem novog sustava upravljanja regionalnim razvojem jača se pozicija Hrvatske unutar kohezijskih politika EU s ciljem povlačenja sredstava iz njezinih fondova, rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionlanog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić na otvaranju dvodnevnog okruglog stola o novoj Hrvatskoj lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).
Pankretić je rekao da je Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske, koja je u proceduri donošenja, osnovni strateški dokument razvoja zemlje. Dodao je da su njeni osnovni ciljevi razvoj županija i statističkih regija kojim bi se bolje povezalo planiranje na lokalnoj i regionalnoj razini s planiranjem i ciljevima na središnjoj razini te razvoj potpomognutih i pograničnih područja.

Napominjući da se hrvatski brutto društveni proizvod po glavi stanovnika nalazi ispod prosjeka EU Pankretić je kazao da je osnovni cilj ojačati ukupni razvojni potencijal, smanjiti regionalne razvojne nejednakosti te razviti slabije razvijena područja kako bi se svi dijelovi zemlje mogli natjecati u integriranom globalnom okruženju.

Ministar uprave Davorin Mlakar je rekao da novi prijedlog organizacije općina, gradova i županija ne može biti temeljen na ishitrenim odlukama već je u tome potrebna ozbiljna analiza kako bi se došlo do najboljih riješenja. Dodao je kako današnji okvir od oko 550 jedinica lokalne samouprave svi smatraju pretjeranim te da sve te jedinice nisu sposobne obaviti posao lokalne samouprave na najbolji način. Mlakar je rekao da će do kraja godine biti gotova analitička podlogu na osnovu koje bi se mogla donijeti odluka o novom teritorijalnom ustrojstvu Hrvatske.

Pojedini znanstvenici s područja lokalne i regionalne samouprave i regionalnog razvoja ocijenili su kako je sadašnji broj županija prevelik. Robert Blažević založio se na podjelu zemlje na četiri regije (Slavoniju, Dalmaciju, središnju Hrvatsku i riječku regiju). Ocijenio je kako pri tome treba paziti da ne dođe do zapostavljanja periferije regija zbog čega bi trebalo ići na disperziju ovlasti te izbjeći centralizaciju odlučivanja.

Da treba smanjiti broj županija složio se Vedran Đulabić koji smatra da se treba ići na transformaciju županija u prave samoupravne regije. Na okruglom stolu će znanstvenici, predstavnici gradova, općina i županija te predstavnici središnje državne vlasti i civilnog društva uz ostalo pokušati odgovoriti na pitanja kakva je reforma lokalne i regionalne samouprave potrebna Hrvatskoj te koje kriterije treba uzeti u obzir kod koncipiranja reforme.