c S
Dnevne novosti

Sutra počinje summit EU-a, premijerka Kosor na skupu EPP-a

26.03.2010 07:36 BRUXELLES, 24. ožujak 2010.Hina Čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se na dvodnevnom summitu na kojemu je glavna tema nova strategija za gospodarski rast i zapošljavanje za iduće desetljeće.
Uoči početka proljetnog summita šefova država ili vlada zemalja članica Europske unije, okupit će se čelnici Europske pučke stranke, među njima i predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor. Na tom skupu sudjeluju šefovi država ili vlada i oporbeni čelnici koji dolaze iz demokršćanskih i pučkih stranaka i čelnici europskih institucija koji pripadaju toj političkoj skupini - predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

Premijerka Kosor će se neposredno prije skupa EPP-a sastati s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fuelom. Na summitu pod predsjedanjem predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, čelnici EU-a pokušat će postići dogovor oko strategije gospodarskog razvoja za sljedeće desetljeće te razgovarati o borbi protiv klimatskih promjena nakon neuspješne konferencije UN-a o klimi održane u prosincu prošle godine u Kopenhagenu.

Za sada još nema službene potvrde da će se prije summita 27-orice, okupiti čelnici 16 zemalja eurozone kako bi razgovarali o financijskoj pomoći Grčkoj. U srijedu se se u Parizu sastali francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji su istaknuli odlučnost da se na summitu pronađe rješenje za pomoć Grčkoj. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u srijedu u Europskom parlamentu da postaje sve potrebnije da se o grčkoj dužničkoj krizi raspravlja na summitu EU-a, iako to nije službeno na dnevnom redu.

"Nezamislivo je da se o tome ne razgovora", rekao je Barroso.Povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn izjavio je u srijedu da je Komisija sklonija opciji pomoći Grčkoj pod nedvosmislenim vodstvom Europske unije, dajući mu prednost pred aranžmanom kojim bi predvodio Međunarodni monetarni fond (MMF). "Stajalište Komisije je da prednost dajemo programu pomoći na razini eurozone kojim bi se rješavao problem unutar EU-a", kazao je Rehn. On je istaknuo da bi svaki vid pomoći trebao biti predvođen EU-om, uz dodatak snažne političke izjave u vezi s "uvjetima" čime bi se udovoljilo pozivima njemačke kancelarke Angele Merkel za striktnijim nadzorom primjene proračunskih propisa.

Vlada u Berlinu traži automatsko kažnjavanje članica eurozone koje se ogriješe o proračunsku disciplinu i prekorače dopuštenu razinu proračunskog manjka i duga. Što se tiče gospodarske strategije za iduće desetljeće nazvane "Europe 2020", Europska komisija je početkom ovoga mjeseca objavila nacrt te strategije. U tom dokument naglasak je stavljen na koordinaciju gospodarskih politika kako bi se izbjegle razlike u gospodarskom rastu i spriječile financijske krize. Nova strategija "Europe 2020", bi trebala zamijeniti Lisabonsku strategiju. Cilj Lisabonske strategije, prihvaćene 2000., bio je da europsko gospodarstvo do 2010. postane najmoćnije i najdinamičnije na svijetu, što, po općoj ocjeni, nije postignuto. Komisija predlaže zemljama članicama da se utvrdi pet mjerljivih ciljeva u području zapošljavanja, istraživanja i inovacija, klimatskih promjena i energije, obrazovanja i borbe protiv siromaštva. Na ovom summitu će se održati samo rasprava o novoj strategiji, a očekuje se da bi mogla biti prihvaćena na sljedećem summitu u lipnju.