c S
Dnevne novosti

Kosor: činimo sve da završimo pregovore 2010.

26.03.2010 07:39 BRUXELLES, 25. ožujak 2010.Hina Vlada čini i učinit će sve što je potrebno kako bi se pristupni pregovori s Europskom unijom dovršili do kraja godine, izjavila je u Bruxellesu hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon razgovora s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.
"Ja sam osobno dala naredbu ministrima da svatko u svom resoru osobno nadzire te procese. Mogu reći da danonoćno razgovaramo o tim procesima, o postignućima i onome što još treba učiniti i o tome sam razgovarala s povjerenikom Fueleom", izjavila je hrvatska premijerka, dodajući da je Fuele izrazio nadu da će Hrvatska do kraja španjolskog predsjedanja otvoriti tri preostala poglavlja i veliki dio njih zatvoriti.

"Mi smo apsolutno spremni raditi na svemu što eventualno postoji kao problem ili kao otvoreno pitanje. Uvjerena sam da ćemo savladati i najteža pitanja. Razgovarali smo o poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), o brodogradilištima i svemu onome što je vezano za poglavlje 8 (Tržišno natjecanje)", rekla je Kosor. Što se tiče poglavlja 31 (Vanjska, sigurnosna i obrambena politika), u pogledu čijeg otvaranja je Slovenija još uvijek suzdržana, Kosor je za sljedeći tjedan najavila neformalni sastanak sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom na kojem bi se definitivno moglo riješiti to pitanje.

"Sljedeći tjedan trebali bi se ponovno sastati premijer Pahor i ja na neformalnom druženju prilikom otvaranje jedne izložbe i vjerujem da će sve prepreke biti uklonjene te da ćemo moći reći da smo poglavlje 31 u punom smislu razriješili", rekla je Kosor. Povjerenik Fuele rekao je da je Hrvatska ušla u zadnju dionicu pristupnih pregovora, koja je "možda najteža, ali je završna". Povjerenik je također rekao da nije dovoljno samo se usmjeriti na usvajanje zakona nego i na njihovu provedbu. Nakon susreta s Fueleom, premijerka Kosor otišla je na sastanak Europske pučke stranke.