c S
Dnevne novosti

Kosor: Vlada još nije razmatrala mogućnost povlačenja tužbe za genocid

27.03.2010 07:04 BRUXELLES, 25. ožujak 2010.Hina Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u Bruxellesu da vlada još nije razmatrala mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, ističući da je potrebno razgovarati kako bi se riješila otvorena pitanja, posebice sudbina nestalih osoba.
"Vlada je ta koja bi mogla povući tužbu, ali o tome nije razgovarala. Mi takvu mogućnost nismo razmatrali, ali svakako mislim da je dobro razgovarati i svaki dan učiniti više na građenju mostova. Imamo puno tema o kojima treba ubrzano razgovarati, osobno ističem da treba učiniti sve kako bi se razriješila sudbina nestalih osoba i kada to učinimo, mislim da ćemo uistinu zakoračiti veliki korak naprijed", izjavila je premijerka Kosor odgovarajući na pitanje novinara da komentira izjave predsjednika Hrvatske i Srbije o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi za genocid.

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, koji su se u srijedu neformalno sastali u Opatiji, izjavili su da bi se međusobne tužbe za genocid koje su obje države podnijele pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu mogle riješiti izvansudskom nagodbom.

Predsjednik Josipović rekao je da tužba nije sama sebi svrha. "Ako se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe onda ta tužba ne bi imala smisla", istaknuo je hrvatski predsjednik. "Bilo bi dobro da se izvansudskom nagodbom riješi i taj spor što ne znači da bi odustali od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine. Svi koji su počinili zločine moraju odgovarati", rekao je Tadić u zajedničkoj izjavi novinarima s Josipovićem nakon njihova radnog sastanka u Opatiji.