c S
Dnevne novosti

"More je kopno": Ustavni sud RH treba se pravodobno očitovati o arbitraži

27.03.2010 07:07 ZAGREB, 25. ožujka 2010.(Hina) Građanska inicijativa "More je kopno", priopćila je kako smatra da se Ustavni sud Republike Hrvatske treba pravodobno očitovati o Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži hrvatske i slovenske vlade.
Podsjeća da su 4. siječnja ove godine podnijeli Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti toga zakona. Inicijativa navodi da priopćenje upućuje javnosti u povodu odluke slovenskog ustavnog suda o suglasnosti Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade sa slovenskim ustavom. S tim u vezi se ističe da su "za razliku od slovenskih institucija, Hrvatski sabor i vlada od samog početka pokazali namjeru izigravanja i zaobilaženja vlastitih građana, a bivši i sadašnji predsjednici Republike Stjepan Mesić i Ivo Josipović pokazali kapitulantsku politiku prešutnim prihvaćanjem ili nedosljednim protivljenjem".

Ponavljaju svoje stajalište da je upitna legalnost i legitimnost Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži hrvatske i slovenske vlade i dodaju da postaje osobito upitna, ako se o tomu pravodobno ne očituje Ustavni sud RH. Napominju da je u Hrvatskoj sporazum ratificiran u tijeku provedbe Ustavom zajamčenog prava građana da se prikupi potreban broj potpisa građana za raspisivanje referenduma. Inicijativa podsjeća da su tada prikupili više od 200 tisuća potpisa i dodaje da je "samo rigidni i besmisleni Zakon o referendumu spriječio građane da se samoorganizirano izbore na pravo za izravnu demokraciju".

Zbog toga, stoji u priopćenju, "Građanska inicijativa sumnja u dobronamjernost postupka hrvatskih vlasti, a u slučaju gubitka hrvatskoga mora sadašnja vlast mora preuzeti odgovornost za takav scenarij". Zakon o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade donesen je na saborskoj sjednici 20. studenoga 2009., a proglašen je odlukom hrvatskog predsjednika 24. studenoga prošle godine. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su 4. studenoga 2009. u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.