c S
Dnevne novosti

Josipović: suradnja sa susjedima okosnica je vanjske politike RH

29.03.2010 07:38 BRUXELLES, 26. ožujak 2010.Hina Dobra suradnja sa svim susjedima jedna je od najvažnijih okosnica hrvatske vanjske politike, koja je važna sa sigurnosnog i s gospodarskog aspekta i nemoguće je zamisliti izlazak iz krize bez širenja tržišta posebice u regiji, izjavio je po dolasku u Bruxelles hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Josipović će u petak i subotu sudjelovati na Brussels forumu 2010. jednom od najvećih skupova državnika, gospodarstvenika i analitičara u Europi. Hrvatski predsjednik sudjelovat će u raspravi o Balkanu, a na marginama skupa imat će niz bilateralnih susreta - slovenskim premijerom Borutom Pahorom, predsjednikom Estonije Toomasom Hendrikom Ilvesom, glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, glavnim tajnikom OESS-a Marcom Perrinom de Brichambautom, direktorom Svjetske banke Robertom Zoellickom i drugim visokim dužnosnicima.

"Hrvatska je i na razini vlade i na razini predsjednika Republike više puta rekla kako je dobra suradnja sa svim susjedima jedna od najvažnijih okosnica vanjske politike. To je važno sa sigurnosnog i s gospodarskog aspekta i teško je zamisliti izlazak iz krize bez širenja tržišta, posebice u regiji. Upravo zato i ovdje ću promovirati takvu politiku, politiku suradnje i zajedničkog napretka po svim demokratskim standardima", rekao je Josipović.

Na pitanje ima li Hrvatska konkretnih prijedloga vezano uz pitanje Bosne i Hercegovine i njezinu stabilnost, Josipoviće je rekao da se na tome "očito treba raditi". "Na tome se očito treba raditi, mislim da je stabilnosti Bosne i Hercegovine ipak u prvom redu posao tamašnja tri konstitutivna naroda, a mi svi drugi susjedi i prijatelji ćemo u tome pomoći", rekao je predsjednik Josipović.

Govoreći o sudjelovanju u NATO-ovim misijama, Josipović je rekao da će Hrvatska u njima sudjelovati primjereno svojm mogućnostima i veličini, vodeći pri tome računa o sigurnosnim aspektima svojih vojnika na terenu i Republike Hrvatske.