c S
Dnevne novosti

Ministri G8 sastaju se u Kanadi kako bi razgovarali o prijetnjama svjetskoj sigurnosti

29.03.2010 07:44 OTTAWA, 28. ožujka 2010.(Hina/AFP) Ministri vanjskih poslova zemalja G8 sastat će se u Kanadi kako bi razgovarali o prijetnjama svjetskoj sigurnosti: širenju nuklearnog oružja, terorizmu i "regionalnoj nestabilnosti" koji bi mogli izazvati krizu.
Te teme koje najavljuje više vlada odgovaraju točno određenim zemljopisnim područjima: Iran i Sjeverna Koreja što se tiče nuklearnog oružja, Afganistan, Pakistan i Jemen kada je riječ o terorizmu, a Latinska Amerika i Bosna i Hercegovina bit će tema u svezi s potencijalno destabilizirajućim napetostima.

Konferencija koja se održava u Gatineauu, pokraj Ottawe, priprema je za susret na vrhu predsjednika država G8 u Muskoki, u Ontariju, 25. i 26. lipnja. Skupinu G8 čini sedam industrijski najrazvijenijih zemalja Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada te Rusija.

Neposredno prije početka ministarske konferencije G8 u ponedjeljak navečer, ministri vanjskih poslova pet arktičkih zemalja (Kanada, Danska, Norveška, SAD i Rusija) sastat će se u Gatineauu kako bi pokušali ojačati suradnju u toj regiji čija prirodna bogatstva potiču pohlepu i zabrinutost, koju najviše ističe Moskva.