c S
Dnevne novosti

NATO pozdravio dogovor o START-u

29.03.2010 07:41 BRUXELLES, 27. ožujka 2010.(Hina/AFP) Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je zadovoljstvo zbog zaključivanja novog ugovora o smanjenju američkog i ruskog nuklearnog naoružanja (START), prepoznavši u njemu i mogućnost za jačanje suradnje NATO-a i Rusije.
"To su dobre vijesti. Ne samo da će to pridonijeti sigurnosti svijeta nego će dati i novi poticaj suradnji s Rusijom u drugim sektorima, uključujući odnose NATO-Rusija", izjavio je Rasmussen. Rasmussen je pozvao da obnova kolektivne sigurnosti "od Vancouvera do Vladivostoka", za koju se zalaže Rusija, prođe kroz konkretnu suradnju između Sjevernoatlantskog saveza i Moskve o proturaketnoj zaštiti.

"Jedna od novih prijetnja za našu sigurnost jest širenje oružja za masovno razaranje", objasnio je glavni tajnik Saveza, podsjećajući da "više od 30 zemalja ima ili usavršava balističke sustave sve većeg dometa". "Treba nam sustav proturaketne obrane koji integrira ne samo zemlje NATO-a nego i i Rusiju", izjavio je. Novi sporazum ograničit će broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava na 1.550 sa svaka strane, što je smanjenje za 30 posto prema 2.200 bojnih glava iz sporazuma START I, koji je bio na snazi od 1991. do kraja 2009. godine.

Sporazum uključuje stroge mjere provjere, koje će omogućiti dvjema stranama da nadziru sve aspekte njegove primjene.