c S
Dnevne novosti

Rusija: START nije ublažio strah od američkog proturaketnog štita

30.03.2010 07:35 MOSKVA/WASHINGTON, 27. ožujka 2010.(Hina/dpa) Novi ugovor o razoružavanju START između Rusije i Sjedinjenih Država nije nimalo ublažio ruski strah od američkog plana postavljanja sustava proturaketne obrane u Europi, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za rusku televizijsku postaju TV Zentre.
"Taj ugovor ne sadržava nijednu klauzulu o američkom odustajanju od proturaketnog štita koji bi mogao biti prijetnja Rusiji", rekao je. Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u telefonskom su se razgovoru u petak dogovorili o zadnjim točkama ugovora o nuklearnom razoružanju START.

Po tom sporazumu, najcjelovitijem u zadnjih dvadeset godina, obje zemlje moraju u idućih sedam godina reducirati svoje arsenale nuklearnih projektila dalekog dometa za jednu trećinu. No zbog neslaganja oko proturaketnog štita odgađa potpisivanje koje već kasni četiri mjeseca.

U New York Timesu piše da su Rusi popustili u posljednji čas. Rusija je zadržala pravo da se povuče iz START-a ako ocijeni da joj je proturaketni štit prijetnja iako SAD naglašava da Rusija nije cilj.