c S
Dnevne novosti

Josipović: što prije pristupiti izradi jedinstvenog izbornog zakonika

30.03.2010 07:38 ZAGREB, 29. ožujka 2010.(Hina) Zakone koji reguliraju izborne procese treba objediniti u jedinstveni izborni zakonik, zaključak je današnjeg okruglog stola "Iskustva s predsjedničkih izbora - potreba za jedinstvenim izbornim zakonom", a taj je zaključak podržao i predsjednik države Ivo Josipović.
Predsjednik Josipović zauzeo se da se što prije pristupi izradi cjelovitog korpusa izbornog zakonodavstva. "Dignimo glas da se odmah sada počne raspravljati o izbornom zakonodavstvu, ne samo vezano za predsjedničke izbore, već o cjelokupnom izbornom sustavu", poručio je Josipović na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, koji je zajedno s GONG-om organizirao okrugli stol.

Ocijenio je da u primjeni izbornog zakonodavstva ima puno "rupa", te da bi za njegovu demokratizaciju i učinkovitost bilo primjerenije da svi izbori (parlamentarni, predsjednički i lokalni), te propisi koji se odnose na određena pitanja vezana uz izbore, budu objedinjeni u jedan zakonik. "Došlo je vrijeme za jedan koherentan izborni sustav", dodao je Josipović, koji vjeruje da će nadležne institucije razmotriti sugestije s okruglog stola te prionuti reformi izbornog zakonodavstva.

Da bi izborni i cijeli sustav uopće bio demokratičniji nužno je, istaknuo je, spriječiti djelovanje obavještajnog podzemlja, odnosno "pojedinih skupina koje narušavaju demokratski poredak". Za objedinjavanje izbornog zakonodavstva zauzeo se i Nenad Zakošek, politolog i potpredsjednik Vijeća GONG-a, koji izostanak paralelnih izbornih procesa smatra bitnim nedostatkom. "Preporuka je GONG-a da se odmah krene u objedinjavanje zakona o izborima u jedinstveni izborni zakonik, da ne čekamo iduće izbore", poručio je.

Analizirajući u ime GONG-a protekle predsjedničke izbore, Zakošek je kazao kako je zamijećen napredak u radu većine institucija nadležnih za izborni proces, u prvom redu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a kritike je uputio Ministarstvu uprave, ocijenivši njegov rad "birokratski krutim" i "korakom unatrag" u razvoju izbornog procesa. GONG-ove je prigovore odbacila načelnica Odjela za popise birača pri Ministarstvu uprave Marijana Smiljanić, ističući da se ministarstvo u svom radu držalo i drži zakona, te da je njegove aktivnosti vezane uz izbore pozitivno ocijenila i misija OESS-a.

Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić najavila je da će DIP uskoro nadležnim institucijama uputiti opsežnu analizu dosadašnjih izbora, s prijedlozima koje zakonske odredbe treba nadograditi. DIP, dodala je, nema ništa protiv inicijative za izradom jedinstvenog izbornog zakonika, "ali ne znamo kakav će biti stav politike - jedinstveni zakon ili nadogradnja važećih propisa".