c S
Dnevne novosti

Svjedokinja u aferi "kamioni": povjerenstvo se nikada nije sastalo

01.04.2010 07:40 ZAGREB, 29. ožujka 2010.(Hina) Bivša načelnica Službe za ugovaranje i nabavu Ministarstva obrane (MORH) Ojdana Žužul posvjedočila je danas u nastavku suđenja za aferu "kamioni" da se povjerenstvo koje je izravnom pogodbom kupilo Ivecove kamione od tvrtke Eurokamiona nikada nije sastalo te da ju je o odluci o njihovoj kupnji izvijestio predsjednik povjerenstva Ivo Bačić, bivši pomoćnik ministra obrane Berislava Rončevića s kojim je optužen za zloporabu položaja i ovlasti.
Svjedokinja Žužul izjavila je na zagrebačkome Županijskom sudu da je bila članica tog povjerenstva, ali se, kako je rekla, nikada nije sastala s ostalim članovima Slavenom Zdilarom i Josipom Budimirom niti je s njima pričala o nabavi kamiona. Rekla je i da nije znala cijenu koju je Iveco ponudio u postupku izravne pogodbe, ali se prisjetila da u prvom natječaju nije bilo jasno je li cijena s PDV-om ili bez njega.

Izjavila je i da ju je Bačić izvijestio da se ide u kupnju Ivecovih kamiona te da bi ona trebala nazvati direktora Eurokamiona Ivicu Rilju, pri čemu joj je dao i broj njegova telefona, i tražiti od njega da spusti cijenu za još tri posto. "Ja bih tražila pet posto. Ja sam Imoćanka i pokušala bih sniziti cijenu koliko god se može. Takva sam po prirodi", kazala je svjedokinja.

Dodala je da je s Bačićem razgovarala i o potrebi da se od Ministarstva financija zatraži avansno plaćanje kamiona budući da se bližio kraj godine pa je prijetila opasnost da novac propadne jer se novac namijenjen za nabavu kamiona ne bi mogao koristiti u idućoj godini. Pukovnica Žužul, koja je danas na dužnosti u sjedištu NATO-saveza u Bruxellesu, ustvrdila je da je to jedino što je učinila kao članica povjerenstva.

Na upit zašto je u Bačićevu uredu potpisala zapisnik o sastanku povjerenstva koji se nikada nije održao odgovorila je kako to ne bi učinila da je sumnjala u istinitost sadržaja zapisnika. Svjedokinja je rekla da je povjerenstvo imenovao ministar Rončević uz obrazloženje da je prvi natječaj poništen jer su sve ponude bile veće od odobrenog novca te da imenovanjem Bačića za predsjednika povjerenstva "sve želi dići na višu razinu" budući da "sve ne ide kako treba". Potvrdila je da je prvo povjerenstvo bilo za to da se natječaj poništi te da se "revidira zahtjev Glavnog stožera" za nabavu kamiona, a zatim da se ide na izravnu pogodbu s više ponuđača koji su dali najjeftiniju ponudu.

Ona nije bila član prvog povjerenstva, ali je kao načelnica Službe koordinirala njegov rad i sastavila nacrt prijedloga da se poništi prvi natječaj i krene u novi postupak nabave po revidiranom zahtjevu Glavnog stožera. No, tvrdi da ne zna što je bilo s tim nacrtom. Dva je puta rekla kako nije stekla dojam da je prvo povjerenstvo zaključilo da je ponuda Eurokamiona najpovoljnija, kao što to od početka postupka tvrdi Rončevićeva obrana. Dodala je da ni ona nije tako nešto izjavila ministru i njegovu pomoćniku.

Na kraju ročišta pregledana je videosnimka dijela ispitivanja svjedokinje u USKOK-u koji nije unesen u sudski spis. Obrana je, naime, htjela pokazati da je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan na "sugestivan način" ispitivao svjedokinju. Suđenje se nastavlja sutra, kada će svjedočiti bivši obnašatelj dužnosti glavnog inspektora obrane general Jozo Miličević.