c S
Dnevne novosti

Tuerk se slaže s dogovorom vlade i stranaka o arbitraži

02.04.2010 07:40 LJUBLJANA, 30. ožujka 2010.(Hina) Slovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao je da se složio s odlukom predsjednika vlade Boruta Pahora i stranaka da se nakon ratifikacije arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u parlamentu održi takozvani naknadni zakonodavni referendum.glasova".
To međutim ne bi smjela postati praksa, jer je ratifikacija u parlamentu obično završni čin potvrde nekog međunarodnog ugovora, poručio je Tuerk."Odluka koju su stranke donijele u petak ima moju suglasnost, nađeno je razumno kompromisno rješenje", rekao je Tuerk u izjavi za Slovenski radio.Istodobno, podsjetio je da se on prije zauzimao za "prethodni savjetodavni referendum" kojim bi se sporazum testirao pred biračima prije njegova konačnog potvrđivanja u parlamentu.

"Naknadni referendum nije najbolja mogućnost jer je akt ratifikacije završni čin u zaključivanju nekog ugovora, zato ne bi bilo dobro da ovakva praksa naknadnog referenduma postane običaj", rekao je Tuerk.Takva bi praksa kao posljedicu mogla imati smanjivanje autoriteta parlamenta, ali i vjerodostojnosti države u međunarodnim odnosima, dodao je Tuerk.

Što se tiče mišljenja oporbe, koja smatra da je za parlamentarnu ratifikaciju arbitražnog sporazuma potrebna dvotrećinska većina, Tuerk je ustvrdio da je zakon tu jasan i da se međunarodni ugovori prihvaćaju "običnom većinom