c S
Dnevne novosti

Turska traži pomoć od Njemačke za članstvo u EU-u

02.04.2010 07:43 ISTANBUL, 30. ožujka 2010.(Hina/Reuters) Turski premijer Tayyip Erdogan zatražio je od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja boravi u posjetu Turskoj, da pomogne Ankari ako njezin zahtjev za članstvom u EU-u dođe do mrtve točke, najvjerojatnije zbog spora s Ciprom.
Dok Merkel zagovara "privilegirano partnerstvo" Turske s EU-om, Turska ne želi ništa manje od punopravnog članstva i frustrira je spori napredak. Najveća zapreka s kojom je suočena odnosi se na spor s Ciprom. Turska je otvorila 12 od 35 pregovaračkih poglavlja od početka službenih pregovora 2005. Međutim, 18 poglavlja je blokirano i to većinom zbog Cipra.

Na sastanku turskih i njemačkih poslovnih čelnika, kojemu je nazočila i Merkel, Erdogan je govorio o opasnosti od potpunog zastoja pregovora ukoliko Turska završi druga poglavlja do kraja godine. "Mnogo bismo očekivali od Njemačke u tom trenutku", rekao je Erdogan. Pregovori su suspendirani na osam područje koje je EU zamrznula 2006. jer Turska ne poštuje Protokol iz Ankare iz 2005. koji predviđa normalizaciju odnosa s Ciprom. Turska ne dopušta pristajanje ciparskih brodova i zrakoplova u svoje luke.

Cipar je već godinama podijeljen na turski i grčki dio, a međunarodna zajednica ne priznaje samoproglašenu državu ciparskih Turaka. Turska želi da EU prvo okonča izolaciju ciparskih Turaka koji žive na sjeveru podijeljenog otoka. "Trebamo pragmatično napredovati. Pragmatično napredovanje znači nastavak pregovaračkog procesa. Razgovarali smo o tome da je u ovom trenutku protokol iz Ankare vjerojatno najveća zapreka", rekla je Merkel drugog i završnog dana posjeta Turskoj. "To je razlog zbog kojeg neka poglavlja nisu otvorena", kazala je njemačka kancelarka.