c S
Dnevne novosti

Županima i gradonačelnicima predstavljen IPA Operativni program za zaštitu okoliša

03.04.2010 07:01 ZAGREB, 31. ožujka 2010.(Hina) Županima, gradonačelnicima i drugim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te direktorima komunalnih poduzeća predstavljen je u Zagrebu Operativni program za zaštitu okoliša, koji se sufinancira novcem Europske unije iz pretpristupnog programa IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance).
Program su predstavili i voditelj izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

Paul Vandoren istaknuo je kako je važno da središnje i lokalne vlasti pripreme dovoljno dobrih projekata kako bi mogli iskoristiti velika financijska sredstva koja će Hrvatskoj stajati na raspolaganju nakon ulaska u EU. Operativni program za zaštitu okoliša usmjeren je ponajprije na područja gospodarenja otpadom i vodama te čini programski okvir za korištenje novca Europske unije.Bespovratna IPA pomoć od 96,7 milijuna eura planirana je za provedbu tog programa od 2007. do 2011. godine.

Za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom od 2007. do 2011. predviđeno je 47,6 milijuna eura pomoći. Temeljna pretpostavka uspostave cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom su sanacije odlagališta, a od 2012. Hrvatska će iz EU-a na raspolaganju imati oko 170 milijuna eura na godinu, rekla je Matulović Dropulić.Državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski istaknuo je kako će nakon ulaska u EU Hrvatska imati na raspolaganju sredstva fondova i za otpadne vode, oko 170 milijuna eura godišnje.

Ministrica Matulović-Dropulić istaknula je kako Sisačko-moslavačka županija te grad Zagreb i Zagrebačka županija u svojim prostornim planovima još nisu odredili lokacije za izgradnju centara za gospodarenje otpadom. Pohvalila je četiri županije koje zajednički grade centar (Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju) te Primorsko-goransku i Istarsku županiju.

Do danas je u Hrvatskoj sanirano 78 službenih odlagališta otpada te čak 606 divljih, a još je 221 neuređeno odlagalište otpada u raznim fazama pripreme. IPA je pretpristupni program Europske unije čija je svrha pomoći državama kandidatima i mogućim kandidatima u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a i u provedbi usklađenih propisa te pomoć u pripremama za korištenje fondova koji će državi kandidatkinji biti na raspolaganju kad postane članica EU-a (strukturni fondovi, kohezijski fond).