c S
Dnevne novosti

Josipović: Otvorena pitanja između RH i Slovenije ubuduće će se lakše rješavati

06.04.2010 07:48 LJUBLJANA, 3. travnja 2010.(Hina) Otvorena pitanja vezana uz dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama i nuklearku Krško bit će lakše riješiti nakon što su se hrvatska i slovenska vlada dogovorile o arbitražnom sporazumu za granicu, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik".
"Nakon dogovora o arbitraži, bez obzira na njezin kasniji ishod, ostaju neka pitanja koja je lakše riješiti, poput duga Ljubljanske banke i nuklearke Krško", rekao je predsjednik Josipović u intervjuu koji je slovenski list objavio u subotu, Govoreći o odnosima među državama u regiji i rješavanju otvorenih pitanja koja postoje među njima, Josipović je istaknuo da te probleme treba riješiti sadašnja generacija političara.

Pritom se posebno osvrnuo na odnose Hrvatske i Srbije te na svoj nedavni neformalni susret sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Opatiji. "Naša je poruka bila da smo spremni razgovarati o svim pitanjima, ma kako teška ona bila, te da je više stvari koje nas povezuju od onih koje nas dijele. O nekim pitanjima možda nikad nećemo postići zajednički jezik, ali to ne smije biti razlog da ne prevladamo razlike kod drugih pitanja", rekao je Josipović.

Na upit o odnosima s vladom i premijerkom Jadrankom Kosor, Josipović je rekao da se prevladavaju teškoće u komuniciranju koje su bile prisutne na početku njegova mandata. Potvrdio je da će i dalje ustrajati na objavljivanju popisa hrvatskih branitelja, te tražiti da se vodi računa o socijalnoj komponenti pri restrukturiranju brodogradilišta i što većoj društvenoj brizi za nezaposlene.