c S
Dnevne novosti

Novi START, ruski put za ponovno zadobivanje utjecaja

07.04.2010 07:37 MOSKVA, 6. travnja 2010.(Hina/AFP) Novim sporazumom o nuklearnom razoružanju, što će ga u četvrtak potpisati s Amerikancima, Moskva se nada da će vratiti svoj izgubljeni utjecaj u svijetu i uspostaviti jednakost u odnosima s bivšim neprijateljem iz doba Hladnoga rata, ocjenjuju analitičari.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je u utorak da novi START, što će ga u četvrtak potpisati američki predsjednik Barack Obama i ruski Dmitrij Medvedev, odražava "novu razinu povjerenja između Moskve i Washingtona".

Tijekom višemjesečnih pregovora u Ženevi ruski su pregovarači ustrajali u tome da svaka rečenica vjerno odrazi jednakost Rusa i Amerikanaca, drži Evgenij Volk, analitičar američke zaklade Heritage, kako prenosi AFP. "Bio je to jedan od glavnih ciljeva Kremlja (...) koji je postigao da Amerikanci priznaju Rusiju kao ravnopravna partnera u pregovorima."

Moskovski politički vrh drži da su rusko-američki sporazumi zaključeni 90-ih godina bili na štetu Rusije, za razliku od START-a, valjanost kojega je istekla 5. prosinca 2009. Osim toga, Ruse je ljutila nazočnost američkih inspektora u ruskoj tvornici za strateško oružje u Votkinsku, 580 km istočno od Moskve, koji su ondje boravili u skladu s odredbama START-a.

Rusija je pak svoje inspektore iz SAD-a opozvala još 2001., a Amerikanci su se povukli tek potkraj 2009., pred sam istek START-a. Sergej Prihodko, diplomatski savjetnik ruskog predsjednika, izrazio je zadovoljstvo što novi START ne predviđa obnovu američke inspekcije te je i Lavrov u utorak pozdravio završetak "diskriminatornih" mjera. Neki ruski čelnici zadovoljni su što novi sporazum START zadržava zabrinutost Moskve projektom američkog proturaketnog obrambenog štita u Euopi. Taj je štit trn u oku Moskve koja ga smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Lavrov je upozorio Washington da bi se Moskva mogla povući iz novog sporazuma ako on ograniči rusku stratešku moć. Rusija se nadala da će ograničiti proturaketni štit, no naposljetku se morala zadovoljiti kompromisom, drže analitičari te ocjenjuju da novi sporazum ni u čemu ne ograničuje američki proturaketni štit u Europi. "Za Rusiju je to velik poraz jer je toliko inzistirala na važnosti proturaketnog štita", rekao je za dnevnik The Moscow Times analitičar Alexandre Golts. Rusija nije uspjela postići ni ustupke u drugim pitanjima, primjerice većem smanjenju broja nuklearnih vektora, drži Golts i dodaje: "Moskva je praktički pristala na sve američke zahtjeve."

No Fjodor Lukjanov, glavni urednik dnevnika Russia in Global Affairs, uvjeren je da se Moskva u nuklearnim pitanjima nametnula kao "potpuno ravnopravan partner" te ocjenjuje da je "s tog stajališta nov sporazum nedvojbeno vrlo važan za Rusiju".