c S
Dnevne novosti

Vllasi: Srbija i Kosovo neće se moći dogovoriti o međunarodnim skupovima

07.04.2010 07:35 BEOGRAD, 6. travnja 2010.(Hina) Kosovski politički analitičar, bivši komunistički dužnosnik a sada odvjetnik Azem Vllasi ocjenio je za beogradski dnevnik "Danas" nerealnom mogućnost konsenzusa o nazočnosti predstavnika Srbije i Kosova na međunarodnim sastancima.
"Onaj tko je domaćin nekog regionalnog skupa, poziva sve države regije, znači i Kosovo. Pitati Srbiju treba li se zvati Kosovo na takve regionalne skupove isto je kao da pitate i svaku drugu državu u regiji treba li pozvati neku drugu državu", kazao je Vllasi.Po njegovim riječima, protivljenjem Srbije da se Kosovo zove na takve skupove pretenciozno je i protivno načelima regionalne suradnje.

Navevši kao primjer nedavni skup na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje je Srbija odbila sudjelovati zbog nazočnosti predstavnika Kosova, Vllasi je kazao da, ukoliko Srbija ne želi vidjeti predstavnike Kosova na takvim skupovima, onda ih ona sama može ne pozvati bude li domaćin nekog takvog skupa, ali da je diktirati to drugima "neukusno, nekulturno, čak drsko". "U Srbiji moraju znati da takve diktate i takvu prepotentnost više niko ne podnosi. To je htio Milošević, pa vidimo dokle je doveo Srbiju.

Kad je riječ o odnosima prema susjedima i posebno Kosovu, sadašnje srbijansko vodstvo ni po čemu se ne razlikuje od Miloševića. Ono je ostalo zarobljeno u raljama te katastrofalne politike", smatra Vlasi.Osim što je odvjetnik i politički analitičar, Azem Vllasi, jedan od vodećih političara među kosovskim Albancima tijekom osamdesetih godina, tadašnji čelnik Komunističke partije Kosova i suradnik tadašnjeg vođe Komunističke partije Srbije Slobodana Miloševića, u medijima je najavljivan i kao budući kosovski veleposlanik u Crnoj Gori.