c S
Dnevne novosti

Josipović: uvjeren sam u izlazak "Podravke" iz problema

08.04.2010 07:30 KOPRIVNICA, 6. travnja 2010.Hina Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je uvjeren u izlazak "Podravke" iz problema u kojima se nalazi, a dobrom viješću ocijenio je podatak da je ta tvrtka u ožujku imala rast prodaje od šest posto.
"Danas sam čuo jednu dobru vijest, "Podravka" u trećem mjesecu raste šest posto, to je jako dobra vijesti i jača ovu vjeru koju svi imamo u Podravku", kazao je Josipović nakon što je u sklopu svog boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji obišao pogone te tvrtke te razgovarao s menadžmentom. Riječ je o rastu prodaje u ovom mjesecu u odnosu na ožujak prošle godine.

"Znamo da Podravka ima problema, a ja sam uvjeren da će izaći iz problema i da će biti ono što je uvijek bila, naš ponos i dika", dodao je predsjednik. Siguran je, kaže, da će "Podravka" s novom upravom i podrškom koju će sasvim sigurno imati od nadležnih tijela izaći iz krize, krenuti naprijed i biti ono što "svi želimo" - jedna od naših najuspješnijih tvrtki.

U "Podravku" je, kako je istaknuo, došao upoznati se sa stanjem i "dati podršku prvo radnicima". "Za probleme u kojima se našla Podravka radnici nisu krivi", rekao je i dodao da su upravo oni ti koji su tu tvrtku kroz dugi niz godina učinili onim što ona jest. "Radnici zaslužuju našu podršku, zaslužuju da država, lokalna vlast i prije svih uprava učini sve za njih, da se djelatnost i dalje razvija, a prizvodnja i prodaja i dalje rastu", rekao je i naglasio kako je bitno "da se politika ne miješa u operativni rad, nego da to bude na načelima struke i tržišne ekonomije".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Josipović je kazao da nije s upravom "Podravke" razgovarao o ulasku srpskog kapitala u tu tvrtku. Riječ je, naime, o FIA Grupi, čiji je direktor srpski poduzetnik Ranko Mirnović. Iz te su tvrtke posljednjih dana objašnjavali da im je namjera investirati u FIMA Ami, koja ima 10,64 posto dionica Podravke, a to bi se iskoristilo i za servisiranje dugova FIMA Ami prema OTP-u i ostalim vjerovnicima. Na taj bi način FIA Grupa postala i vlasnik 10,64 posto dionica Podravke. Mirnović je također izjavio da nije riječ o kapitalu srpskog porijekla nego kapitalu koji dolazi iz Italije i Švicarske. "Nisam razgovarao o tome to nije stvar za predsjednika. Postoje zakoni biznisa koji se jednako moraju vrednovati i u Hrvatskoj. Tržište će raditi svoj posao i ako to bude opcija za tvrtku, ta opcija je sasvim sigurno realna", rekao je Josipović i dodao da on nema ništa protiv ulaska srpskog kapitala ako taj kapital nije rezultat kriminalnog čina.

"Nemam ništa protiv, kapital je kapital ma od kuda dolazio, osim naravno ako nije crni, ako nije rezultat pranja novca ili nekog drugog kriminalnog čina, a ne vjerujem da je to slučaj", rekao je. Novinari su o ulasku srpskog kapitala pitali i predsjednika Uprave "Podravke" Miroslava Vitkovića koji je kazao kako o tome "aposlutno nisu razgovarali" jer, kako je rekao, uprava o tome ne pregovara. "To je pitanje vlasničke strukture", dodao je.