c S
Dnevne novosti

Priopćenje Ureda predsjednika RH u vezi s objavom registra

08.04.2010 07:35 ZAGREB, 7. travnja 2010.(Hina) Ured predsjednika Republike objavio je priopćenje u vezi s objavom dijela registra branitelja na internetu u kojem se kaže da predsjednik Ivo Josipović snažno zagovara objavu registra hrvatskih branitelja, ali ističe da je način na koji je to učinjeno neprihvatljiv i poziva Vladu i Sabor da donesu zakon kojim bi se uredio pristup podacima vezanim za braniteljski status.
"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović snažno zagovara objavu registra hrvatskih branitelja i to će i dalje činiti. Predsjednik smatra kako način na koji je registar objavljen nije prihvatljiv, da je protivan zakonu, te da zbog nepotpunosti i netočnosti može dovesti do različitih zloupotreba.

Štoviše, okolnosti objave otvaraju sumnju da se željela diskreditirati inicijativa objave registra te pojedini akteri na javnoj sceni. Na popisu branitelja trebaju se nalaziti sva časna imena ljudi koji su zadužili Hrvatsku. Predsjednik Josipović smatra da bi se svi problemi, te moralne i pravne dvojbe vezane za popis branitelja riješili donošenjem zakona kojim bi se uredio pristup podacima vezanim za braniteljski status.

Stoga predsjednik Republike još jednom poziva Vladu i Sabor da donesu odgovarajuće propise o objavi registra branitelja", kaže se u priopćenju Ureda predsjednika RH.